Filatelista

ФИЛАТЕЛИСТА FILATELISTA

ГОДИНА xXXIX ДЕЦЕМБАР 1988

ОРГАН САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ

БРОЈ 206

POŠTA I FILATELIJA DANAS

Savremen poštanski saobraćaj podrazumeva nova tehničko-tehnološka rešenja koja bitno unapređuju rad poštanskih službi. Novom &č\ talasu kompjuterizovane pošte još uvek odolevaju klasični poštanski oblici, razne poštanske vrednosnice i Dpoštanske marke iako sve više i oni nose pečat novog. Prodor automatizacije nije zaobišao ni ovaj materijal, koji filatelisti i istraživači DOoštanske istorije tradicionalno sakupljaju i proučavaji.

Moliko juče, bilo je gotovo nemoguće zamisliti pismo koje je putovalo bez nalepljenih poštanskih maraka, urednog poštanskog Žiga, oznaka za poštansko rukovanje itd. Đanas nam se može dogoditi da pregledamo i poveću količinu poštanskog materijala i da ne naiđemo-ni na jedan primerak koji odgovara klasičnom filatelističkom shvatanju, iako su svi ti objekti normalno prošli kroz poštanski saobraćaj. Savremenije oznake na ovom poštansko-filatelističkom materijalu: poštanski kod, mašinski žig, nalepnica sa iznosom naplaćene poštanske usluge i drugi simboli za bržu i tačniju dostavu pismonosnih pošiljki, jesu novosti na koje se već privikavaju filatelisti. istina, oni se teško mire s tim praktičkim rešenjima koja daju sve oskudniji materijal za njihove zbirke ali znaju da ona znače bitna Dpoboljšanja u radu poštanske službe.

U godinama koje su za nama, već smo imali izdanje poštanskih vrednosnica i maraka sa idejom osavremenjivanja poštanskog saobraćaja. Bila su to izdanja redovnih maraka za automate, marke i poštanske vrednosnice sa fosfornim nanosom, za upotrebu u mašinama za automatsko razvrstavanje pošte. Ove tehnološke inovacije obogatile su filatelističke zbirke poštanskih celina, specijalističke i studijske zbirke franko maraka. Jedna nova filatelistička estetika nastaje iz upotrebe ovog poštanskog materijala. Mašinsko žigosanje роšiljki nema lepotu ručno ofisnutog poštanskog žiga ali, umesto toga, nudi nova, praktična rešenja za saopštavanje različitih poruka. Razni znakovi poštanskog rukovanja mogu biti veoma prihvatljiva grafička i druga, rešenja, što likovno upotpunjavaju wufisak o poštansko-filatelističkom materijalu. Izazovima noVOg vremena koje se preko filatelije ргејата 1 па оуај паста, ргЛаводаvaju se filatelisti koji aktuelnu Шаieliju beleže i istražuju za budućnost u kojoj ona postaje deo poštanske istorije.

Momčilo Jančić, Predsednik Izdavačkog saveta,

Generalni direktor Poštanske štedionice Jugoslavije