Filatelista

СЕДАМДЕСЕТ ГОДИНА ОД ПОЈАВЕ

ПРВОГ ФИЛАТЕЛИСТИЧНОГ

Година 1919. значајна је за развој филателије у нашој земљи. Дана 28. фебруара 1919. године, појавио се у Осијену, први филателистични часопис у тен новоствореној држави Нраљевини СХС = „Југославенсни Филателиста". Данас обележавајући 70 година од тога догађаја, а који је везан за развој филателије у нас, треба да се сетимо свега што је везано за тај важан датум из историје наше филателије.

Часопис је изашао у реданцији Ивана П. Хепемовића, познатог осјечког филателисте. У првом броју часописа наводи се да је стварањем самосталне југославенске државе Нраљевине СХС и издавањем марака за југославенсне филателисте, настало је ново доба у филателистичном »#животу. Југославенсни филателисти ноји су до сада увен били по страни, бранећи домаћу филателију сада могу заступљени да штите и бране своје интересе. Овај часопис у свом првом броју наводи провизорна издања у Хрватској, Босни и Херцеговини, а говори се о издањима марака у Србији и Словенији. У наредном двоброју 2—3 приказују се издања марака за „Барању 1919", а ХФД из Загреба обавештава, да је почео издавањем властитог друштвеног гласила „филателисте“ и о припремама за издавање заједничких марака за целу Југославију.

Ово све напомињемо из разлога што ми до, данас још немамо часописа Савеза Филателиста Југославије, а који је обновљен 14. М! 1986. год. За два месеца након организовања државе појавио се „Југославенсни Филателиста" први часопис у тен новоствореној држави, а HaHO је данас.

Приоритетни задатан СФЈ и свих југославенсних филателиста је ширење филателије, нао друштвене антивности ноја носи у себи нултурне и хуманистичке поруке. Наша дуњност је да представимо младима у

ЧАСОПИСА У ЈУГОСЛАВИЈИ

школама и најширој јавности нашу филателију. Обавеза свих нас је да омладину упутимо на ноји начин да се бави филателијом.

Најбољи начин да то урадимо је понретање југословенског филателистичног часописа, јер путем часописа то ће се најбоље остварити.

Станно Новаковић, ОСИЈЕН O O ара O o O 0 02000 222224

СПАЉИВАЊЕМ СЕ ЧУВА ВРЕДНОСТ

филателија Унгарина је почетном априла обавестила филателисте широм света о спаљивању појединих, заосталих, издања марана.

У жељи да се подручје од издања издатих 31. онтобра 1947. године до 31. децембра 1986. године, заштити те да се вишкови смање на тржишту нано би се вредност очувала пошта Мађарсне спалила је прено четрдесет издања. Спаљене су иснључиво зупчане серије.

Ованав гест поште Мађарске, верујемо, допринеће још већем интересовању филателиста за ово филателистично подручје.

Петар Ачансни

e о e OR, DOO AAA

је

Штедња је мудрост трошења, зато и ви будите члан породице од прено 6,000.000 улагача Поштансне штедионице. Свих 5.000 поштансних шалтера широм земље стоје вам на располагању.

[7] O 000000