Filatelista

180 ГОДИНА БОЈА НА ЧЕГРУ

У свом походу на „невернина",

Турска — нова сила која се појављује на светској позорници крајем ХИ вена — први пут се сукобљава

са Србима 1371. године на Марици. Од маричке битке првог српског пораза борбе са Турцима и отпор који им је пружан трајали су са пренидима готово један вен. Србија је ноначно пала под турску власт 1459. године.

У тону петовеновног ропства било је више побуна а 1804. године српсни народ, на челу са Карађорђем Петровићем диже устанак за ослобођење. После ослобођеног Београда и других нрајева Србије устанична војсна нренула је на Ниш.

Североисточно од Ниша код села Наменице, на узвишењу Чегар, одиграла се 31. маја 1809. године позната чегарсна битна ноју је У неравноправној борби војвода Стеван Синђелић нрунисао до тада невиђеним херојством. На најистаннутијим положајима са око 3.000 својих- сабораца, Ресаваца, Синђелић је од раног јутра до насно поподне успешно одолевао нападима турсне ноњице. Увидевши премоћ непријатеља, Синђелић је пуцњем у барутану подигао у ваздух читав полонај са преосталим саборцима и Турцима ноји су се тог тренутна налазили у шанчевима. Жртве овог крвавог суноба: оно 4.000 мртвих Срба и 10.000 Турана.

Херојски подвиг Стевана Синђелића, предочио је и Ламартин 1833. године инспирисаће потоње генерације на јуначка дела нојима су ис-

14

писане најлепше странице наше ис торије.

Аутентично историјско место, поприште херојсне чегарске битне обележено је првобитно гранитним споменином, отнривеним 4. јула 1878. године, само шест месеци после протеривања Турака, и представља први споменик у ослобођеном Нишу.

Споменик у облину нуле — симбол српског војног логора — подиг нут је поводом педесетогодишњице ослобођења Ниша, а откривен је 1. јула 1927. године. Првобитни споменик је остао у ниши новог, изнад нога је 1928. године постављено бронзано попрсје Стевана Синђелића, рад вајара Славна Милетића.

У намери да се освети за тешне губитне на Чегру и униште устанични дух српског народа, Турци су од глава изгинулих српских јунана подигли Ћеле-нулу, стравични белег одмазде и застрашивања, 6оји је постао јединствени споменин ове врсте у свету.

Ове године на свечани начин у Нишу прослављена је 180 годишњица од Чегарске битне и изградње Ћеле-нуле. _ Придрумујући се овој прослави и друштво филателиста „НИШ" у Нишу издало је два пригоднија жига ноја су била у употре-

би нод поште један у Нишу однос-

но 18101 и то: 30. 05. 1989. године

зниг поводом изградње Ћеле-нуле и

31. 05. 1989. године поводом 180 го-

дина чегарске битке на Чегру. (прилог отисци жигова).

Цветић Вишеслав, 18000 Ниш Ниноле Ноперника 57/9