Filatelista

ЈАНЕЗ ВАЈКНАРД ВАЛВАСОР (1641—1693)

Словеначки поли-историчар, географ, етнограф и етнолог. У свом животном делу _ „Слава војводине Крајнске" велина енцинлопедија са разноврсним подацима тога нраја о једном делу данашње Словеније бележи низ податана о организацији и

фуннционисању поште ХМП вена. Из-

носи и уз то нене податне из њихове прошлости ноје могу да послуже нао увод у широко разматрање и излагање поштарства са историјског гледишта па и коначно њихове формације.

Пишући о пошти понушао је да да улогу и утицај поште у друштвеном животу. Тано да Валвасор нао историчар, хроничар заузима посебно место хроничара поште ХМП вена и

егов приступ тој материји је један нов специфичан начин, може се рећи оригиналан.

Валвасор не само што је енцивлопедист, високо нултуран и обра-

зован писац. Неуморни је путнин, па је због тога што је имао тако велини преглед могао да сагледа за то доба и прилике поштарства у другим срединама. Унратно може се рећи да његов рад, и његове заслуге представљају га пиониром наше домаће поштанске историографије. То је први озбиљан норан на путу, ка томе ноји је Валвасор зацртао још пре 300 година тј. 1689. године.

На основу тога да се не би заборавило ЈЛЛЛ. тј. Југо-марна је обеле»нила излазан дела „Слава војводине Нрањсне" (1689) једном марHROM (10.03.89. са ликом Ј.В. Валвасоријем и замном Вагеншдерн код Шмартна. Танође је издат коверат први дан (ФДЦ) са пригодним њигом. ФД. „Носмос" — Земун издао је мансимум-нарту са пригодним HiMгом поште 61275 Шмартно при Литији. (Подаци: Енцинлопедија Словеније и ПТТ архив).

Зоре Радослав

Увен сигурна — свима доступна _— — Поштансна штедња.

Штедњом прено поште доприносите даљем развоју вашег краја и наше земље у целини.

Штедите нод Поштанске штедионице.

Увен са вама — Поштансна штедионица.

Традиција и пословност — ПТТ и Поштанска штедионица. Ваш верни пратилац на путу је штедна књижица Поштанске штедионице.

17