Filatelista

КЕЊА:ЉНЕВИНА СРБИЈА ПРЕДФИЛАТЕЛИСТИЧНИ ПЕРИОД 1840 — 1866

Предфилателистични период Србије почиње 25. маја 1840. године, када је отворена прва поштанска станица у Београду. И пре овог датума је постојао поштански саобраћај у Србији, такозване мензулане (22), писма су преносили нурири коњаници, али није било поштанских жигова.

На подручју Србије унупно је од 1840. до 1866. (нада су уведене поштансне марке) отворено 48 поштансних станица (има података за поште Раброво, Мишљеновац и Нересница, али нису позната писма са зниговима ових пошта). Нени градови су тоном година променили име па су и поште добиле жигове са новим

именима: Деспотовица — Горњи Милановац, Шупељан — Јовановац, Фетислам — Нладово, Гургусовац Књажевац и Пален — Обреновац.

Цене су дате за читљиве жигове и омоте (писма) у добром нвалитету. Зависно од реткости »нигова лунсузна писма (омоти) вреде више, а писма у врло слабом квалитету (једва читљиви жигови) вреде 20—40% цене. Цене се односе на писма са јасном рункописном ознаном године (код типова жигова где је то неопходно), најнасније до 13. јула 1866. године, по старом налендару, нада је у поштански саобраћај Србије уведена прва поштанска марна. Овим датумом предфилателистични период престаје да постоји. Писма после овог датума а без марана су слуњбена нореспонденција са минималном филателистичном вредношћу.

Из предфилателистичког периода ознаке године на писму нису неопходне, за жигове ноји су у одређеном типу престали да постоје пре 1866. године, (већина типа 7). Велини део онруглих »#игова типа 13, 14 и 16 су важили и у филателистичном периоду. Писма са змиговима наплаћен(о) вреде 10% више, а још и са жигом препоручен(о) 20% више. Пошта Београд је користила разне боје ових »жигова у односу на црвену боју имена места на ис-

2

том писму. Вредност 50 на цену писма. Транзитни з»нигови или ређи долазни вреде 20% више. Од нених пошта сачувано је само десетан приMepaHa од нених и мање, па је за све ретне и вредне жигове потребан атест. Нене поште су у тренутном недостатну жига, или ано је био оштећен, користиле на писмима рукописне ознаке са називом места а често и са датумом. Ованва имена места на предфилателистичним писмима се називају „руном писани жигови“ и њихов попис са ценама се налази на нрају поштанских жигова. Поште Мишљеновац и Нересница постоје само са ованвом рунописном ознаком. За све руном писане жигове неопходан је атест.

Није иснључено да даља истраживања овог подручја донесу нове податне ноји ће бити увршћени у неко насније издање нашег часописа. Предфилателистични »жигови су у овом наталогу разврстани по 06лину знига, боји и типу знига. Цене су дате у поенима. Вредност једног поена сса. 10.000 дин.

ОБЛИН (изглед) НИГА

А — РАВАН MHHMT (ca и без онвира, са и без „М" испред имена места)

Б — ЕЛИПСАСТ (овални) НИГ

Ц — ОКРУГАО НИГ

БОЈА НИГА

а — ЦРНА

6 — ЗЕЛЕНО-ПЛАВА (ЗЕЛЕНА) ц — ПЛАВА

д — ЦРВЕНА

ТИП МИГА

Типови су обрађени по хронолошном реду, нако су увођени у поштансни саобраћај Србије.

ТИП 1 — уонквирени раван зиг само поште Београд. Први предфилателистични »ниг са територије Ср-