Filatelista

је; Владимир Парађина: Подморски телеграфски каблови у Далмацији (18621914); Миљенко Миланковић: Дали су своје животе за слободу; Општински одбор НОБ, Кавадарци: Сведочанство о погибији поштара Николе Кира Арсовског. Прикази. Никола Гулап: 250 годипа поште у Зрењанину.

бр. 26 (1989) Увод. Никола Гулан: Тридесет година излажења ПТГ АРХИВА (1985–1988). Чланци и расправе. Војин Вишацки: Отварање пошта и месни

поштански жигови у Србији 1840–1918: Славољуб Петровић: Пошта и телеграф у Подрињу. ГрађаМиљенко Милаповић: Архивска

грађа "бивше трговачко-

обртничке коморе у Загребу која се односи па развој ПТТ саобраћаја у сјеверној _ Хрватској _ Јосип _ Стиплашек: Поштански, телеграфски и телефонски саобраћај на територији Босне и Херцеговине у времену од 1945. до 1949. годипе. Прикази. Никола Гулан: Пошта, телеграф и телефон на србачком подручју. За филателисте су вероватио најинтересантнији радови нашег истакнутог филателисте и истраживача В. Вишацког, у бр. 25 „Амбулаптне путујуће поште...“ (обима око 200 страпица ') и у бр. 26 „Отварање пошта...“ (обима око 140 страница). IN MEMORIAM

Мирко Добричић, метеоролог на аеродрому Дубровник и истакнути члан филателистичког друштва Дубровник, преминуо је 3. марта 1991. године у Дубровнику. Допринео је успешном обележавању 100 годишњице _ филателистичког друштва у Дубровнику и афирмацији омлади! = ске секције овог друштва. Остаће у успомени као чест посетиоц састанака у Београду.

Тихомир M. Ђурић, бивши судија окружпог суда у Панчеву, преминуо је 8. септембра 1991. године. Био је један од оснивача филателистичког друштва у Панчеву, учесник у руководству Савеза филателиста Србије на почетку деловања, добитник златне значке СФС 1974. године и истакнути филателиста.

Преминуо је Радомир Љубичић, омиљени члан филателистичког друштва „Космос" из Земуна. Један од иницијатора за оснивање овог друштва, учесник у свим акцијама за популаризацију филателије. Чланови су остали осиромашени за једног великог пријатеља и заљубљеника у филателију.

1941—1991

ХАИМОВ, трговина марака, Београд, Теразије 36... једна од најбољих трговипа маркама и филателистичким материјалом до рата, у пасажу до биоскопа „Колосеум“, у малом тесном дућанчету... Власник, Јеврејин, после уласка Немаца у Беград, знајући шта га чека, упутио се према мору, надајући се да ће некако да се пребаци ...Нажалост, никад више није се о њему нешто чуло...

Пека ових неколико редака буду кратак помен добром филателисти, трговцу и човеку...

Јован Бек, члан друштва филателиста из Повог Сада преминуо је изненада 18. септембра 1991. године. Својим пожртвованим радом у филателији оставио је велику празнину међу новосадским филателистима. Слава им!

60