Filatelista

Е 5 8 » К

84

КЕРАУН

ДОПЛАТНА МАРКА ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ Одмах да кажемо: Доплатна марка за избеглице је велики промашај!

Овим издањм се постиже одређен финансијски учинак; он би се, додуше, постигао и да је само назначена номинала, текст о намени и назив земље, јер је употреба доплатне марке обевезна.

На бази ликовне претставе и општег утиска, очекивао би се знатан пропагандни ефекат код нас и у свету и морална потпора овој хуманитарној акцији! Овако, шта се добија овом неугледном „маркицом" (што би рекли нефилателисти; тај израз за овај недозвољиво мали формат потпуно одговара) са ликовним решењем које асоцира на низ различитих акција („заштита школске деце", „помоћ породици'7, „борба противу туберкулозе" 2 и сл.) тј. не указује на намену све док се не прочита прилично ситан текст!

Коментари филателиста на недељним састанцима у Београду поводом појаве ове доплатне марке, били су: „грозно", „бедно", „мизерно", „скоро увредљиво" и сл. Нефилателисти је скоро не запажају и не разликују од осталих доплатних марака.

Понављамо већ ко зна по који пут: консултујте филателисте, нарочито код овако осетљивих издања, било да се ради о поштанским маркама или доплатним маркама у корист неке добротворне организације! Уредник

А – НАЛЕПНИЦЕ

Налепнице за препоручено руковање обично носе име града, али постоје и овакве, где фигурише назив предузећа, на пример: 21230 Жабаљ/РО „Југодент", или РО ПТТ РЗЗП Београд (овде постоји и одговарајући жиг), што значи „Радна организација ПТТ саобраћаја", односно „Радна заједница за заједничке послове" (РЗЗП).

R 60 PTT RZZP BEOGRAD М 5 027