Filatelista

ЦРВЕНОКОСА БОГИЊА НА ЖИГУ

Поводом годишњице откривања значајног налаза из раног неолита, статуете „Црвенокоса богиња, на пошти Дероње је 2. септембра 1990. године био у употреби пригодан жиг са овом представом.

Наиме, недалеко од села Дероње, на локалитету Доња Брањевина, археолог аматер Сергеј Кармански је открио овај симбол плодности у облику женске фигуре који се сада налази у Музејској јединици у Оџацима.

Дероње, село код Оџака

у Бачкој

СПЕЦИЈАЛИТЕТИ

Међу одређеним променама код марке број 2291 (брод трговачке морнарице, 2 дин. плава-црвена) у промет су доспели примерци „краћи" за један зубац. Видели смо више шлајфни које чине прва два редг шалтерских табака, у којима је првих десет марака са овом карактеристиком. Код 28. марке, на једном делу тиража, бео облак прекрива већи део хоризонта.

JUGOSLAVIJA

СПЕЦИЈАЛИТЕТ СХС ДОПИСНИЦЕ

Специјални сакупљачи разликују више подврсти код дописнице број 2 (Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, 25 пара, жутозелена) међу којима свакако спадају и примерци са четири уместо пет адресних линија. У иначе оскудној литератури о поштанским целинама дају се непрецизне назнаке о посебностима ове дописне карте.

ПОМЕРЕНО ЗУПЧАЊЕ

Појаве као код редовног издања (300 дин. црвена; мотив: поштанско сандуче) су „виђена ствар". Само, питање је како све то доспева у промет и колико је таква работа заиста озбиљна!2 В. Беговић

Облак

покрива део неба

89