Filatelista

ФИЛАТЕЛИЈА, часопис Савеза филателиста Југославије. Година |, број 1 (август 1991.).

Садржај: Уз први број „Филателије"; Успешна активност Савеза филателиста Југославије; Б. Петровић: Јуфиз М; П Ачански: Нови каталог „Југомарке"; 3. Стаменковић: Занимљивости из света; П Ачански: Бонаца у филателији; Ј. Величковић: Нова сазнања о претфилателистичком периоду у кнежевини Србији (1840-1866); Н. Петрић: Ниште; Ј. П: Српска пошта на Крфу иупотребг француских поштанских марака; Аустроугарски војни ваздушни саобраћај Ha Јадранском мору 1915/18. године; М. Љиљак: Поштанске марке у БиХ; А. Крстић: „Мостарско издање";Ж.Љ. Прва поштанска марка Нове Југославије требало је да буде емитована 1941. године; Историја најређе поштанске марке; Документи који регулишу рад ФИП; Филателија у војсци; Документа: Правила ФИП о изложбама. ФИЛАТЕЛИСТИЧКО ДРУШТВО „косMOC” – Секција за максимафилију

Поводом ,50 година устанка народа Југославије", секција за максимафилију филателистичког Друштва „Космос“ Земун издала је две максимум карте (број 17 и 18) са одговарајућим __ маркама. Жигосање карата извршено је машински, а коришћен је пригодни жиг поводом наведеног јубилеја. Један део максимум карата жигосан је и пригодним жигом изложбе организоване у Ваздухопловном гарнизону Сомбор и то ручно.

Максимум карте су урађене у пуном колору и могу се набавити код Филателистичког друштва „Космос“, Дом ЈНА, Штросмајерова 3, 11080 Земун или код Јордана Пешевског, Београд, Ђушина

26. Р. Недин, Београд

ФИЛАТЕЛИСТИЧКО ДРУШТВО „СМЕДЕРЕВО" Филателистичко друштво „СОмедерево" основано је пред сам рат 1941. године и практично тада почело да живи. При формирању окупљало је двадесетак чланова, а оснивач је био покојни Радисав Теофиловић, кожухар из Смедерева.

После рата активност друштва настављена је у складу са новим прописима, а наши чланови су учествовали у формирању Савеза Србије. Као активни чланови, златне значке ФС добили су оснивач Теофиловић и дугогодишњи благајник Димитрије Живановић.

Активност друштва је била променљива, али су углавном састанци одржавани редовно два пут недељно, а до сада је одржано више филателистичких изложби – последња 1986. године, заједно са осталим колекционарима.

Поводом тридесетогодишњице Дунавске регате издат је пригодан коверат (1955-1985), када је одржана и филателистичка изложба. Пригодан коверат и жиг припремљен је и за 22. XI 1986. године – Сто година железничке пруге Велика Плана – Смедерево.

27. Х! 1986. године издат је пригодан коверат поводом завршетка | фазе и пуштања у рад Металуршког комбината Смедерево, под називом „Југословенски рекорд у изградњи црне металургије". Сви се ови коверти могу са добити код овог друштва по симболичним ценама.

Ово друштво се по броју чланова смањује из године у годину: пре пет година имало је преко 80 чланова, а данас 36 старијих и 6 омладинаца. Разлог је свакако економска криза.

Предраг Савић, Милоша Великог 12/9 11300 Смедерево

91