Filatelista

21. МАЈ – ДАН РАТНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА И ПВО

Филателистичко друштво „Космос“ = секција Дома ЈНА Земун наставља се издавачком делатношћу из серије „Ваздухоплови у наоружању РВ и пво Југославије" па су тако ове године кроз два ФД коверта обележени авиони: Ловачки авион домаће конструкције „ИК-3"

Дозвучни млазни ловац – пресретач „Ф8бЕ СЕЈБР"

На пошти Београд 80 (Земун) био је у употреби пригодни жиг.

Ловачки авион домаће конструкције ИК-3 је израђен у фабрици Рогожарски у Београду. Авиони су учествовали у ваздушним борбама за одбрану Београда априла 1941. године. Авион ИК-3 је сматран једним од најбољих у својој категорији пред Други светски рат. Максимална брзина је износила 527 км/ч. Дозвучни млазни ловац – пресретач ,ФВвЕ СЕЈБР" је произведен у САД а код нас коришћен од 1956. до 1971. године. Максимална брзина авиона 1150 км/ч. Наведена издања се могу набавити у друштву „Космос", Дом ЈНА, Штросмајерова 3, 11080 Земун. Исто тако могу се набавити и ранија издања на исту тему.

Р. Недин, Београд

92

ХРВАТСКА ПРЕКИДА МЕЂУРЕПУБЛИЧКИ ПОШТАНСКИ САОБРАЋАЈ

Загреб, 16. новембра (Танјуг)

Предузеће хрватске поште и телекомуникације (ХПТ) од јуче је обуставило примање и превоз свих поштанских пошиљки, као и телеграфских порука, за Србију, Македонију, Црну Гору и Босну и Херцеговину.

ХРВАТСКА „ЗРАЧНА ПОШТА“

Појавила се друга вредност „зрачне поште" од 2 динара и ФДЦ, уз загребачки пригодни жиг.

Ако је ово доплатна марка (а вероватно да јесте) није јасно зашто се припрема пригодни коверат2 Наиме, номинала (2 динара!) је мања него трошкови за коверат!

Али то стварно није наша брига...

ПТТ СЛОВЕНИЈЕ ПРИМА ПИСМА ЗА СВЕ РЕПУБЛИКЕ

Љубљана, 16. новембра (Танјуг)

Здружено ПТТ предузеће Словеније саопштило је да прима писма и дописнице упућене на адресе у свим републикама, а до даљњег не прима препоручена писма, пакете, вредносна писма и пошиљке убрзане поште за адресанте у осталим републикама, изузев у Хрватској. За адресе у Хрватској, пошта у Словенији прима све пошиљке, изузев писама и пакета у вредности изнад 500 словеначких толара.