Filatelista

ЈУУННИ СЛОВЕНИ УЈЕДИНИТЕ СЕ!

Налепница од 2 паре из Краљевине Србије у корист „Словенског Југа", са натписом „Јужни Словени уједините ce/Južni Slaveni ujedinite se”, nOHHuiITeHa жигом „Лесковац/3. 12. 1910" (године).

А 1991 године...2

У АЛБЕРВИЛ БЕЗ СЛОВЕНАЦА2

Према процени Смучарског савеза Југославије на Зимским олимпијским играма у Албервилу, ако Словенија иступи из ЈОК, Југославија би била представљена са 20 уместо са 66

спортиста. Да ли Словенија може да учествује са својом екипом – функционери тврде да не може, али 15. Х 1991. у Љубљани је био у употреби жиг са натписом „Олимпијски комите Словеније" – да ли је то можда нешто у вези са тим2

ЖАК ~ ~

И СЛОКЕНИ УДЕДИНИТЕ СЕ! КВО BEI (i, 53 +

ya ==

ИЗ ДАЛЕКИХ ЗЕМАЉА

АНГОЛА УСВАЈА ФРАНАК СЕА2

Ангола разматра приступање зони афричког франка (СРА), који је везан за француски франак. Иначе 1 анголска кванца (100 лвеи) вреди приближно 1 енглески пенс.

МОНГОЛСКИ ТУГРИК ДЕВАЛУИРАН

Економска криза принудила је Монголију да девалуира своју валуту за 82,5%, тако да сада 10 тугрика вреде приближно 1 енглеску фунту.

ЈУЖНИ + СЕВЕРНИ ЈЕМЕН

Јужни Јемен (Периб!с Хетеп) и Северни Јемен (Реорје'5 Republik of Yeтеп) са престоницама у Сани, односно Адену, ујединили су се 7. маја 1990. године, те од тада издају јединствене марке (валута: 1 динар = 1000 филс).

БУРМА = МУАММАЋ

Од 18. јуна 1989. године ранија држава Бурма (Опјоп ог Витпа) добила је нови званичан назив Муаптаг.

93