Filatelista

Већини филателиста је познато име Филипа "Ферарија, чувеног богаташа, филателисте и нумизматичара (,,Фераријеве збирке").

Недавно, 20. септембра 1991 године, навршило се сто година од његовог проглашења за прваг почасног грађанина града Пирота.

Како је до тога дошлог

PHILIPPE la RENOTIERE de FERRARI

ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ СВЕТСКИХ ФИЛАТЕЛИСТА – ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН ГРАДА ПИРОТА

Филип ла Ренотијер од Ферарија рођен је 11. јануара 1848 године у богатој племићској породици у Паризу, где је провео највећи део живота.

Као болешљив дечак, принућен да буде у соби, добивши једном приликом поред играчака и албум са маркама, заинтересовао се за филателију и током времена, располажући огромним новчаним средствима, развио се у једног од највеЋћих · светских филателиста крајем ХХ века и уопште.

Путујући по свету, а и у контактима са трговцима марака, трудио се да набави специјалитете и грешке на маркама свих светских издања. Имао је измећу осталог врло богату збирку марака Србије: прве новинске

70

марке од 1 и 2 паре, нарочито са грешкама, као и раритете издања кнеза Михајла у табацима, писма и др.

По избијању ! светског рата прешао је у Швајцарску, где је и умро 1917 године у Лозани.

Своју огромну збирку марака Ферари је тестаментом оставио Поштанском музеју у Берлину. Наиме, иако је живео у Паризу, био је држављанин Аустро-Угарске и сматрао је себе Аустријанцем (његов очух Emanuel la Аепонеге био је аустријски официр). По завршетку рата његове збирке су заплењене и продате у корист фонда за ратну штету, путем четрнаест аукција (прва је одржана 23. јуна 1921, а последња 26. новембра 1925 године).