Filatelista

Статут републике добиће када се усвоји нови устав Руске федерације: Адитеј (јужно од Кавказа; становници: Адигејци или Черкези), Карачај-Кирказија (јужно од Кавказа; становници Карачајци), Горно-Алтај (на граници Монголије; становници Алтајци или Ојрети), Каказија (област изнад Туве).

Напомене

1. На основу Потедамског споразума 1945 године, део немачке Источне Пруске са градом Кенигсбергом (сада Калињинград) прикључен је Руској ССР. Ова област се налази између Пољске и (сада независне) Литваније.

2. Око 15 милиона Немаца са Волге расељено је за време П светског рата због антисовјетског става и то углавном у Казахстан и Сибир, а Аутономна република поволшких Немаца – расформирана. У току је акција да се ови Немци врате у своја стара пребивалишта. Руска експанзија почела је средином ХМ века: цар Иван Грозни (15471584) освојио је Казањски (1552) и Астрахански (1556) татарски канат. Освојењем Сибира под вођством козака Јермака Тимофејева 1581 године срушен је Сибирски татарски канат. Средином ХУП века заузет је источни Сибир (Козак Дежњев на обалама Тихог океана 1648), а Хабаров је 1651 године избио на Амур. У руској империји нашли су се тада неруски народи: Татари, Чуваши, Маријци, Башкирци и др.

Прва серија са новим називом „Россиа" појавила се 10. јануара 1992 године поводом Олимпијаде у Албервилу; 20 П је следио блок од 50 хоп. „Битка на Пејпуском језеру", почетне вредности редовне серије „Национални споменици" 26. фебруара, итд. итд.

Назив државе је исписан ћирилицом и латиницом.

Ова издања се каталошки надовезују (бар у каталогу Михел) на издања царске Русије и Руске совјетске репуолике до 1923 тодине (тј. до марака са ознаком СССР)!

БЕЛАРУС (Белорусија), на површини од 207.600 км“ има око 10 милиона становника (Белоруси, словен-

54

ски народ сродан Русима и Украјинцима) са око 20% осталих народа. Главни град: Минск (око милион становника). Важнија места: Витебск, Могиљев, Гомељ, Брест.

После пољско-немачког рата 1989. године прикључена је тзв. Западна Белорусија из оквира дотадашње Пољске.

Пољопривредно-индустријска земља. На територији Белорусије распоређен је известан број нуклеарних ракета бившег Совјетског Савеза. Њихово уништење или пресељење није још решено.

Белорусија је члан Уједињених нација од оснивања.

Прва марка са називом „Беларус" појавила се 20. марта 1992. године (1 рубља, претстава староруског крста).

Прва белоруска марка од 1 рубље; нацрт: крст из 12 века. Име државе исписано ћирилицом н латиницом. У међувремену коришћене су марке СССР-а, евентуално уз житове са назнаком допунског износа поштарине, на пр. „8 коп. /Пошта,/ Беларус". У каталозима се ова земља региструје као нова држава, Тако да на пр. у каталоту Масће! под Теветизчапа поменута марка носи број 1.