Filatelista

се са креативног становишта не може уклопити у основне законитости поштанске марке.

Као што се на фотографији или ликовном делу могу приказати најразноврснији симболи и мотиви, тако се и па марки могу представити најразноврснији мотиви из свих области људског живота и делања, као и природе која га окружује. Питање је само начин, модалитет реализације мотива марке. Јер, сликар, стварајући ликовно дело је ограничен само својим стваралачким умећем и дометом. Марка пак, мора да еквилибрира између реализације самог мотива и знакова и симбола, задатих суштином постојања и намене поштанске марке.

1 И

Отварајући питање стварања поштанске марке као графичке минијатуре, отварамо и питање самих стваралаца - ликовних реализатора мотива поштанске мараке. Јер, модернизација и компијутеризација укупне графичке делатности, па и лизајна поштанске марке, води у даљу деградацију ликовног израза, води у "летрасет" технологију, а самим тим и у машинску обраду поштанских пошиљака и формирање поштанске таксе на безличном самолепивом парчету папира.

С друге стране, уметничко обликовање мотива попштапске марке, кроз скице и студије уметника, формира галерију уметничких дела, која се драстично разликује од фотографски прикупљених и спојених елемената. Отуда и термини који већ својим лексичким одредницама означавају поједине креаторске домете, а који се, по правилу, срећу у филателистичкој литератури:

ликовио решеље, пацрт за марку, графичко решеље.