Filatelista

Свака од ових одредница, разуђена на основна значења, даје довољно података о пачину креирања марке.

Ликовно решење подразумева да је уметник израдио мотив и ликовно и колористички, наменски за крајњи изглед марке;

Нацрт за марку подразумева да је уметник искористио већ постојећи, да га пазовемо идејни цртеж, оплеменио га потребним елементима марке и тако га објединио у крајњи производ - поштанску марку.

Графичко решење казује да је сликар на марку пренео већ постојеће уметничко дело (најчешће марке са мотивима репродукција чувених светских или националних ликовних дела, али и актуелних ликовних остварења типа плакат и сл.), при чему се креатор марке најчешће служи фотоматеријалима (дијапозитивима или фотографијама) тих дела које оплемењује техничким одредницама марке.

Наравно, при разматрању ове проблематике, мора се предвидети, и то унапред, врста и техника штампе којом се одређена марка намерава да штампа. Јер, није свеједно радити цртеж на гравуру, офсет или комбинацију једног и другог.

Ствар је опредељења поштанске управе који ће од поступака припремања ликовног решења, али и технике штампања да прихвати и примени, али се ипак мора нагласити да у оквиру ових процеса постоје и те како значајне уметничке разлике што у крајњој линији, даје мање или више успелу, оригиналну и самосвојну минијатуру поштанску марку.

Мр Павел Ломиански, Бачки Петровац

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ДРУШТВА ФИЛАТЕЛИСТА У БАЧКОМ ПЕТРОВЦУ

Ове године павршена је 20. годишњица успешног и плодног рада Друштва филателиста у Бачком Петровцу. Друштво је основано 11. маја 1975. године, на иницијативу тадашњег Клуба младих занатлија. Од тада до данас Друштво бележи вредне резултате на пољу свог деловања, сврставајући се тако у ред активнијих и успешнијих филателистичких друштава у Војводини, односно Србији. Од свог оснивања до дапас Друштво је приредило 11 филателистичких изложби и једну филателистичку смотру. По броју излагача, обиму и значају, највећа је била Ш Покрајинска омладинска изложба, одржана у мају 1979. године, која је и једина имала оцењивачки карактер.

Друштво је са успехом вршило и издавачку делатност. Својим пригодним ковертима (дописницама, картама) са пригодним жиговима одобреним од надлежне ПТТ службе, Друштво је обележило значајне годишњице и јубилеје из историје, културе, уметиост и других догађаја и манифестација. Друштво је издало каталоге, одпоспо роспекте, својих излиожби. Два пута су објављене вредне брошуре и каталози пригодних издања Друштва (1980. и 1985.). Укупно је издато 64 пригодне коверте.

У протеклом периоду Друштво је остварило успешну сарадњу са средином, школама и другим субјектима у општини., те се активно укључивало у рад Савеза филателиста Војводине односио Србије. За свој рад је добило два пута златпу плакету СФВ (1979. и 1985.), те Октобарску паграду општине Бачки Петровац (1989. годипе)

Чланови наше организације учествовали су па многим филателистичким смотрама у земљи, па којима су освојили пиз вредних признања и награда. Такође су неколи-

22