Filatelista

потребно ограничити ширину теме, а код изложака на тему спорт указано је да се треба ограничити на само неколико дисциплина и то превасходно на оне које представљају основне фазе спортских активности. Приликом презентовања максимум карата на изложбеном листу треба се пазити обимног текста. Довољно је назначити само основно, а то је да се наведе и истакне датум емисије издања и датум жигосања.

На изложби Балканмакс “95 указано је на максимум карте, које су реализоване са разгледницама колажног типа и репродукцијама цртежа што треба избегавати. Током трајања изложбе одржан је семинар на коме су представници земаља учесница изнели развој филателије у својим земљама, а председник за максимафилију при ФИП је омогућио приказивање филма "Како сакупљати максимум карте" који је врло добро примљен. Надам се даће га ускоро моћи видети бројни попклоници филателије код нас.

Изложба у Атини имала је посебан значај јер је била посвећена великој грчкој глумици и заштитници грчке културе Мелини Меркури. Поводом годишњице њене смрти грчка пошта је у марту ове године емитовала четири пригодне марке са њеним ликом. На отварању изложбе била су у употреби два пригодна жига, идата је пригодна карта и комплет максимум карата посвећен Мелини Меркури.

Изложба Балканмакс '95 у Атини успешно је организована са топлим пријемом госпође Маргарите Котопулис која је понела огроман терет организације. Наредни Балканмакс договорен је да буде у граду Клужу, у Румунији 1997. године.

Зоран Станковић, Београд УКРАТКО КРОЗ ИСТОРИЈУ И ЦЕНЕ НАШИХ МАРАКА

Прве марке на нашим просторима издала је Кнежевина Србија 1. маја 1566. године. То су биле прве српске марке за новине од 1 и 2 паре. Са овим маркама вршена је наплата поштарине за новине и часописе који су долазили из иностранства преко српских пограничних пошта за доставу унутар Србије. На маркама је приказан грб Кнежевине Србије. Нацрт је израђен по предлогу Анастасија Јовановића, сликара и литографа из Београда. Са оскудним средствима, слабо и неуспело, марке су израђене у Државној штампарији(правитељственој књигопечатњи) у Београду. Извршена су четири штампања марака у табачићима од 12 комада.

По својој реткости и атрактивности може се издвојити марка првог штампања од 2 паре, чија је цена на тржишту, у зависности од квалитета, од 4000 до 7000 динара. Ове марке су изузетно ретке оригинално жигосане и вредност им је љубитељска. Постоје фалсификати ових марака. Такође су фалсификовани и жигови на оригиналним или фалсификованим маркама.

Са ликом кнеза Михајла Обреновића постоје два издања франко марака, које су штампане у Бечу и Београду. Прво издање је из 1866. године са маркама од 10, 20 и 40 пара, и друго издање из 1868. године има само две марке од 20 и 40 пара. Издаване су и једне и друге у три наврата као марке за новине (1867., 1868. и вероватно 1869. године) са истим ликом. По својој вредности издваја се вероватно најређа марка Кнежевине Србије, новинска марка од 1 паре тамно - маслинасте боје, каталошки број 18, чија тржишна цена достиже вредност од 6000 до 15000 динара у зависности од квалитета.

Од издања новинских марака са ликом кнеза Милана Обреновића, прво у пет штампања и друго у два, најзанимљивије је из јануара 1872. године од кога је познат само један пар марака од 1 паре штампаних ТЕТЕ-ВЕСНЕ (марке у пару са обрнуто

24