Filatelista

ко пута посетили значајне филателистичке изложбе код нас као и у иностранству (Светске изложбе у Прагу 1978. и 1988. године односно Савезна изложба у Бекешчаби).

Овогодишњи јубилеј Друштво обележава у оквиру Програма прославе 250. годишњице доласка словака у Бачки Петровац (Војводину, Србију, односно Југославију). Тим поводом је одржана свечано - радна седница (21. У 1995.), издата је пригодна коверта са жигом, додељене су спомен дипломе заслужним институцијама и појединцима, те је промовисана пригодна публикација Споменица: 20 година Друштва филателиста у Бачком Петровцу.

Заједно са одбором за прославу 250. годишњице доласка Словака у Југославију иницирали смо издавање југословенских поштанских марака. Као резултат те иницијативе биће издавање пригодне поштанске марке Словачке народне свечаности па дан 5. УШ 1995. године. Тим поводом ће Друштво у сарадњи са овим одбором издати пригодан коверат са СМ.

Драгош Петровић, комесар Југословенског дела изложбе на Балканмаксу '95

БАЛКАНМАКС '95

У Атини, од 19. до 24. маја одржана је четврта изложба максимафилије балканских земаља. На изложби су излагали колекционари максимум карата из Бугарске, Грчке, Југославије, Румуније и Албаније. У такмичарској класи, Албанија је била заступљена са два излошка, Бугарска са седам, Румунија са девет, а домаћин Грчка са дванаест. Из Југославије је било пет излагача плус два омладинска. Излошке је оцењивао интернационални жири на челу са председником за максимафилију при ФИП г. Жаком Тенаром.

За изложак "Култура и уметност Југославије", Зоре Радослав је добио бронзану медаљу; Др Бранислав Јовановић, за изложак "Спорт на максимум картама Југославије" добио је посребрену бронзу; Јордан Пешевски, за изложак "Возови у свету" добио је посребрепу бронзу; Ференц Молнар за изложак "Духовни споменици и њихова уметност“ добио је сребрну медаљу, а Драгош Петровић са излошком "Градови и градитељско наслеђе на маркама Југославије", уз сребрну медаљу добио је и специјалну награду. Наши млађи излагачи: Иван Пешевски, за изложак "Туристички мотиви Југославије" и Ференц Молнар Јуниор, за изложак "Уметност кроз векове" добили су сребрну медаљу и посребрепу бронзу.

Поред међународног карактера, изложба Балканмакс “95 имала је и пационални карактер јер је организована посебна изложба максимафилиста Грчке (15 излагача). Све укупно, у две изложбепе сале било је постављено 265 витрина са 60 збирки.

На изложби је примећено да се у области максимафилије све више иде ка реализацији изложбених листова А-4 формата, на њима нема неоптребних оквира, како би се уштедело у простору и поставиле две максимум карте. Међутим, и поред тога опстоји проблем код усравних максимум карата ако су димензија 105Х148 тт јер се у таквом случају оне преклапају. Такав начин излагања није препоручљив и због тога се губе поени. Излагачима преостаје једино да попвећају ширину својих изложбених листова. Једна од замерки која се могла ставити нашим излагачима на овој изложби, била је да немају пикакав или недовољно добар план излошка. Недовољио се држе наслова и попднаслова који га продубљују. Насловом излошка је

23