Filatelista

Војин Вишацки, Београд

ВОЈНЕ ЦЕНЗУРЕ 1876 - 1945

(наставак из претходног броја) ВОЈНА ЦЕНЗУРА НА СОЛУНСКОМ ФРОНТУ

Евакуисано поштанско особље кретало се са војском ка Скадру и даље према Јадранској обали. Евакуација се вршила преко Скадра ка Љешу и Сан Ђованију, а од Љеша према Драчу. (1) Пошто је евакуисано особље стигло до обала Јадрана, пребацивало се на острво Крф, где је према наређењу Инспектора војних пошта добило задатак да реактивира и организује војну пошту. (2) Међу евакуисаним особљем налазило се и особље војне цензуре са искуством из минулих ратова.

По доласку 1.21916.. на острво Крф, било је одобрено да се организује поштански биро у једној згради хотела "Рр'Апајегепе ег В. Мезе", где су била смештена сва Министарства. Између осталог, задатак овог бироа био је: да прима све званичне и приватне пошиљке и да се постара у погледу војне цензуре и да прибави потребне штамбиље. (3)

На основу уредбе о служби у позадини, док са војска налази на Крфу, између осталог наређено је да се сва приспела пошта цензурише. Цензурисање се вршило при Главној пошти Врховне команде. (4) У ту сврху набављен је штамбиљ са бројем 1 "Прегледала војна цензура". (5)

По указаној потреби било је наређено 27.5.1916. године да поново почне да функционише Главна војна цензура у позадини, која је привремено била укинута наређењем од 24.10.1915. године. (6)

Убрзо, штаб Врховне команде је решио да војишни део обухвата Солун са целокупном просторијом на југу Балканског полуострва које је захваћено српским трупама и њиховим установама, а позадински део: Крф, Северну Африку, као и остале савезничке просторије на којима су се налазиле српска војска и њене установе. (7)

По доласку у Солун, Одељење војне поште Врховне команде отпочело је функционисати 5.5.1916. године. (8)

ОРГАНИЗАЦИЈА ВОЈНЕ ЦЕНЗУРЕ

1. Војпа цеизура у позадини а) На Крфу

Док се наша војска налазила на острву Крфу, наредбом Врховне команде од

10.2.1916. године, формирана је Главна пошта Врховне команде, као и војна пошта бр.

.2 y Говину, која је почела радити 2.3.1916. године. Цензура се вршила при Главној пошти Врховне команде. (9)

оз оз