Filatelista

Поштански саобраћај се вршио на Крфу због великог броја војних јединица и установа, нарочито министарстава и болница и са иностранством као и цензура поштанског саобраћаја. (10)

На предлог поштанског одељења Врховне команде, шеф обавештајног одсека 8.6.1916. године је решио да се у пошти Врховне команде установи посебна цензура за преглед поште, која преко француске поште из иностранства приспева за војишни део, пошто цензура у позадини за то надлежна, по том послу још није функционисала. (11)

6) У Бизерти

На подручију северне Африке, нарочито у Тунису, налазиле су се многобројне војне установе и болнице. Тако се у Бизерти налазила "Команда резервних трупа и подофицирских школа".

Према указаној потреби било је решено 17.9.1917. године да се при овој команди установи војна цензура која је носила следећи назив: "Цензура команде резервних трупа и подофицирских школа".

Усвојено је да штамбиљи цензуре за позадину (Бизерта) носе сличне натписе као за војишни део, стим да уместо бројева буду слова А, Б, Ц итд. (12)

ц) У Француској

У Француској су се налазиле разне војне мисије, школе, логори и болнице. У њима су боравили наши војни представници, војници, студенти, болесници и реконвалесценти. Они су се налазили на Корзици, у Тулону, Марсељу, Ници, Јосиеру итд. Неке од ових наших установа имале су поштанску и цензорну службу или тзв. Вагместре. ово помоћно поштанско особље обављало је поштанску службу без права цензурисања, али су својом жиговима потврђивали да је пошта прегледана.

Значајна је преписка преко Депоа у Тулону добровољаца регрутованих из редова аустријских заробљеника са нашег фронта и из редова наших заробљеника у Француској. (13)

Од значаја за цензуру формиран је пункт "Сопштоје~ розгаје Зељђе" у Марсељу, преко кога се пошта даље експедовала у разним правцима. (14)

д) У Италији

Према мишљењу војног делегата у Бриндизију, пошта у Таранту је у позадини. Међутим, нису ми познати наши жигови из Италије. (15)

2. Војпа цензура па Солупском фропту

Дислокацијом В. команде са Крфа у Солун, одељење в. поште В. команде по доласку у Солун организовало је војну цензуру на војишном делу при В. команди, армијама, дивизијама и сталним војно поштанским станицама. Такођер наручени су штамбиљи од 1 - 100. Бр. 1 је остао на услузи Мин. пошт. станици на Крфу. Потребе за овим војно поштанским станицама настале су због великог броја установа које су се налазиле у овим местима и у њиховој околини.

Формиране су следеће поштанске станице:

34