Filatelista

=

Ђорђе Радичевић, Београд

ОСОБЕНОСТИ ЗУПЧАЊА НА БОСАНСКОМ ИЗДАЊУ "КРАЈОЛИЦИ" (наставак из прошлог броја)

У обради мешовитих зупчања на маркама издања КРАЈОЛИЦИ многи познаваоци и колекционари позивају се на америчког филателисту E.C.COLEMAN-a. On je деценијама обрађивао ово подручје. Увео је свој систем развијања комбинација и покушао да састави преглед свих постојећих односно могућих комбинација мешовитиг зупчања, по њему назван "СОГЕМАМ - ТАВШСЕ". користећи се математичким знањем. Наглашавам да до сада нисам имао прилику да се ближе упознам са искуством наведеног аутора, осим у главним поставкама и то преко каталога, као и преко већ помепутог Приручника марака Аустрије (Џ. Регсћепђаџег), те су излагања у овом раду пре свега резултат сопственог искуства у сакупљању овог материјала. Зато је, за мене, од посебног значаја размена мишљења са познаваоцима ове материје.

За одређивање могућег броја различитих комбинација зупчања на издању КРАЈОЛИЦИ, можемо се послужити математичким изразом:

У = n”

где (п) означава број осповних типова зупчања, која улазе у међусобно комбиновање, а (г) број положаја у којима се свако зупчање може наћи што је, у ствари, број страна па марки (4).

Већ је позпато да осповна зупчања на овом издању чине; 121/2, 914, 612. 10172, дакле 4, па се као крајње могући број различитих положаја у којима се па четири стране марке могу наћи 4 различита зупчања може узети:

n! = 4* =4x4x4x4

Jlakne,Kao Kpajibit OKBHp OJUIOCIIO Moryhu OGpoj комбинација мешовитог зупчања може се узети број 256. Обележавањем сваке странице марке са бројевима папример: !,2,3 и 4 те попуњавањем таблице започињући. например са 1111, затим 1112.111 3. 1 1 14, добили бисме комплетан преглед од 256 различитих положаја одпосно појединачних спојева зупчања. 5

Ту се међутим пе завршава процењивање броја комбинација мешовитог зупчања па издању КРАЈОЛИЦИ.

Позпато је, паиме, да и незупчане марке граде спојеве са зупчаним. Нађени су примерци код којих је махом једна страпа пезупчана. Такође, у процељивању броја мешовитих зупчања треба рачунати и са зупчањем 5, које гради спојеве као комбинације са 3 различита зупчања. Овим би број могућих комбинација мешовитог зупчаља био знатно увећан и прешао би бројку 500. Но то је већ ствар приступа тј. питања да ли спојеве са зупчањем 5, а са делимичпо пезупчаним маркама узимати у обзир при третману теме.

На овом месту даћемо једпу важпу папомелу у вези с обележавањем и читањем комбинација мешовитог зупчања. Наиме, потпупо развијање свих могућих комбинаци-

43