Filatelista

Када је ликовно решење наших таксених марака из 1934. године толико опало, да је преко 70% цртежа урађено искључиво правим линијама и када је констатовано да ју је лако фалсификовати, преко целог табака претиснута је заштитна мрежа. За просечног филателисту ту може бити крај приче - за радозналог тек почетак.

Након промена, које су се десиле почетком другог светског рата, код нас су затечене непродате марке са ликом краља Петра Другог из 1939 и 1940. године непознатог тиража. Да би поште у тадашњој Србији што пре почеле нормално да раде, део затеченог лагера тих марака је прештампан, седам година раније израђеном заштитном мрежом из 1934. године, која је коришћена за ондашње таксене марке, као и посебним претиском "Зетјеп" (издање од 5. априла 1941. године, слика 1).

Поређењем појединачних марака из те серије може се уочити да постоје разлике у претисцима мрежа - односно да их има више типова. Као основни тип може се узети онај који је начешће употребљаван, а који се користио и за нека друга издања (слика 2).

Следеће упоређење показује да постоји мрежа која је паралелна са рамом слике, док друга стоји под углом. Најзад, дебљине мрежа су врло различите (слика 3), што све скупа упућује на један детаљнији истраживачки и специјалистички рад.

"вео

гфоттов

ЕТ ЋЕ МЕРАМА ОЈ

слика | слика 2

слика 3