Filatelista

Проф. лр Драгослав Ђукановић

СЕЋАМ СЕ... ГДЕ СМО СЕ СВЕ САСТАЈАЛИ ОД 1945. ДО 1997. ГОДИНЕ

Стара латинска пословица гласи: "Мегђа уојап! стио тапг" ("речи пролазе, а само записано остаје"). Како је прошло више од 50 година од завршетка другог светског рата, желео сам филателисте да подсетим где су се све одржавали наши састанци у Београду. Верујем да ће и оне млађе, као и оне који се филателијом баве краће, ово интересовати. Можда ће ово занимати неког и у будућности када буде писао историјат наше филателије.

По завршетку другог светског рата, стање у разрушеноме Београду било је врло тешко. Ипак, већ 1945. године по неколико филателиста окупљало се у великом холу поште 1 у Таковској улици код Скупштине. Место окупљања била је и кафана хотела "Европа", који се налазио на углу Кнеза Милоша и Масарикове улице, где је данас зграда "Електродистрибуције". Повремени састанци били су и "код Тетка Јеле" у кафани "Мали Мањеж" поред парка код Југословенског драмског позоришта.

Од 1947. године састајали смо се у дворишној приземној згради, а када је било лепо време и у самом дворишту, иза фотографске радње "Фото-Зрак". Она се налазила на углу Улице маршала Тита (данас Улица спрских владара) и Улице кнеза Милоша. Ло просторије са великим прозорима где је био већи број столова и столица, била је и канцеларија Савеза филателиста Србије, који је основан 1948. године. У њој су се, између осталог, предавала филателистичка писма за иностранство са маркама за размену.

Кратко време, око 1950. године, сакупљали смо се и на спрату изнад пекаре "Сибиновић" на почетку Улице краља Александра, данас Пашићев трг. После 1950. године места састанака су се брзо мењала: доњи део Балканске улице у згради број 38. близу Улице адмирала Гепрата, у сутурену према улици. Ту је данас продавница са производима од коже. Место састанка биле су и друштвене просторије у Улици кнеза Лазара, иза "Енглеске читаонице". Много квалитетније биле су просторије у "Југобанци" на углу Кнеза Милоша и Српских владара - на галерији у току 1953. године, као и у ресторану Министарства финансија у Улици народног фронта 41, прекопута данашњег паркинга испод теразијског парка.

Реторан "Липов лад" у Булевару револуције и друштвене просторије у Цетињској улици (до Трговачке академије, испод "Политике") била су места састајања од 1954. до 1956. године. У просторије на Андрићевом венцу (тада Добрињској улици) улазило се кроз пасаж до Књижаре од 1957. до 1960. године. У Дому омладине састанци су се одржавали у неколико наврата: 1963., 1966. и 1974. године, а у близини у читаоници у Улици Моше Пијаде (раније Дечанској) 1964/65. године. Ту је био и ресторан Дома синдиката.