Filatelista

14

ИЗВОД СА СЕДНИЦЕ ПРЕДСЕДНИШТВА САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА ЈУГОСЛАВИЈЕ

Председништво Савеза филателиста Југославије је заседало 23. децембра, последњи пуг у 1996. години. Преседавао је др Војислав Мићовић. Због болести, седници није присуствовао Александар Мирковић члан Председништва из Црне Горе.

На дневном реду седнице нашло се више питања којима се практично сумирају активности југословенске филателистичке организације у протеклој години и најављују нове у 1997. години.

Одлучено је да се Девета југословенска филателистичка изложба - ЈУФИЗ 1Х одржи у првој половини ове године у Београду. Препоручено је да Организациони одбор, који је именован на овој седници, усклади термин одржавања наше националне изложбе са календаром већ најављених филателистичких изложби у свету. Такође је утврђена обавеза Организационог одбора да у најкраћем могућем року донесе финансијски план изложбе, са трошковима и изворима средстава. Искуство из претходног периода показује да је велике изложбе могуће организовати без губитака уколико се финансијски план заснива на приходима које обезбеђује добро вођен маркетинг. Наравно, у свему томе треба имати у виду да је Савез филателиста Југославије непрофитна организација и самим тим и сви његови пројекти су првенствено усмерени на развијање филателистичке културе и заштиту поштанско-историјског материјала.

Договорено је да се одмах приступи изналажењу најпогоднијег изложбеног простора, који ће задовољити најсторжије захтеве у погледу безбедности изложеног материјала и испунити услов да изложба буде максимално доступна што већем броју посетилаца.

Очекује се да би ЈУФИЗ 1Х по броју учесника а самим тим и својим квалитетом могла надмашити претходне југословенске изложбе.

Председништво је једногласно прихватило став Организационог одбора, који је поднео др Војислав Мићовић, пошто је на самој седници предлог допуњен са још два члана (прихваћено је да Одбор броји 15 чланова).

За председника Организационог одбора ЈУФИЗ 1Х изабран је инг Душан Јањетовић а за секретара Зоран Бошковић. Именован је и комесар ЈУФИЗ-а 1Х, инг

Миодраг Мрђа и заменик комесара М. Козић.

После доста времена, Савез за развој и унапређивање филателије и то комисија овог тела, чији је задатак био да сачини предлог концепције Каталога Југославије, изашао са својим решењем. Понуђен је нов концепт са мањим бројем отворених