Filatelista

18 Организациони одбор, на предлог комесара, може прихватити у изузетним случајевима и излошке на четири витрине. Излошци омладинаца излажу се на три

до четири витрине. Члан 9

У појединачну класу спадају излошци јавних и културних институција као и појендни излошци који су носиоци изузетно високих признања.

У модерној филателију спадају излошци који претежно садрже материјал који није старији од 15 година.

Члан 10

Сваки филателиста учлањен у неко од друштава републичких савеза има право да излаже своју збирку под условима утврђеним правилником изложбе.

Ако излагач неблаговремено или неоправдано одустане од излагања пријављеног и прихваћеног излошка, на националној или међународној изложби, неће моћи да учествује на таквим изложбама у току наредне две године.

Члан 1

По завршеном оцењивању жири јавно објављује резултате оцењивања у поенима, са одлуком о додељеној медаљи или дипломи. Одлуке жирија су коначне. Жири је обавезан да сваком излагачу уручи оцењивачки лист.

У раду жирија може да учествује и приправник за жири, који не учествује у одлучивању. Приправник за жири и секретар не учествују са својим излошцима у такмичарској класи.

Члан 12

Оцене изложака исказују се у поенима, на одговарајућем формулару, према правилима и мерилима ФИП-е за оцењивање изложака у такмичарској класи. Код оцењивања се вреднују: план и обрада излошка, значај, приказано филателистичко знање и истраживање, квалитет и реткост материјала као и техничка обрада. Максимални број поена износи 100.

Код оцењивања омладинских изложака вреднује се обрада, знање, филателистички материјал у излошку, као и обликовање излошка. Максималан број поена у Омладинској калси износи 75.

Члан 13

На основу постигнутог броја поена излагачима се додељуе награда, медаља и диплома у рангу одговарајуће медаље, према приказаној табели: