Filatelista

20

ПОПУЛАРИЗАЦИЈА ФИЛАТЕЛИЈЕ (1)

Питање које се често поставља међу филателистима, како код нас такону свету, јесте како заинтересовати децу и омладину за наш хоби. Немци су, као и много пута раније, нашли оригиналан начин како да се младеж привуче филателији.

Наиме, у малом немачком граду Сан Ингберт одржаће се од 11. до 14. јуна 1998. године Национална омладинска филателистичка изложба НАЈУБРИА 98. Рекло би се ништа необично, мада је за сваку похвалу организација једне такве изложбе. Усталом, тамо је филателија јако развијена па ни омладинске изложбе нису реткост. Али све је сасвим другачије када се истакне намера организатора да постави светски рекорд у филателији и тиме уђе у Гинисову књигу рекорда.

Планирано ] је да се 13. јуна, за време трајања изложбе, постави затегнут конопац дужине 500 метара. Један крај конопца ће се налазити на месту где се налазила прва баварска пошта у том крају и протезаће се до зграде у којој ће бити организована филателистичка изложба. На конопац ће се качити плакате формата А2, а на сваком биће залепљене поштанске марке! Да се излепи један плакат потребно је око 450 комада марака.

Припреме сакупљања марака су већ почеле. Организатор моли све филателисте који имају вишак марака мале филателистичке вредности да их уступе и тиме допринесу овој манифестацији. Лепљење ће бити препуштено углавном млађим филателистима, али сви заинтересовани су добро дошли. Сасвим сигурно да ће један број учесника (п)остати филателисти, а ако се постави рекорд њихово задовољство биће веће. Очекује се и присуство телевизије, а 500 метара плаката са налепљеним поштанским маркама, који "лепршају" на улици, представљају сигурно необичну рекламу за филателију.

Нама преостаје да организатору и учесницима пожелимо потпун успех.

ПОПУЛАРИЗАЦИЈА ФИЛАТЕЛИЈЕ (1)

22. јуна 1996. године одржан је слет на стадиону Ванкдорф у Берну, Швајцарска. Око 10.000 људи је, уз помоћ своје одеће, визуелно представило швајцарску марку од 0,90 франака из 1995. године. Тиме је овај догађај ушао у Гинисову књигу рекорда. Том приликом је направљен снимак из ваздуха, који је искоришћен као мотив за нову марку. Истом прилоком је постављен још један рекорд. Нова марка са мотивом слета је већ после пет дана пуштена у продају. Од учесника слета Колико њих су постали филателисти не знамо, али према подацима швајцерске поште добар део њих је купио ову марку као успомену на тај догађај.

36.