Filatelista

8

пошта од почетка до 1941. године" добио је сребрну медаљу са укупно 78 поена, у категорији Поштанска историја, изложак др Јована Величковића добио је златну медаљу са освојених 90 поена.

Критеријуми жирија били су веома строги иако је већ и предселекција изложака била неуобичајено строга и ригорозна, па се ове медаље могу сматрати изузетним успехом наших филателиста.

Свим националним комесарима су уручене позлаћене медаље.

(Јован Ристић, национални комесар, Билтен СФЈ 4/97)

Извештај са Светске изложбе PACIFIC 97

У Сан Франциску (САД) од 29. маја до 8. јуна 1997. године, под патронажом ФИП-е, одржана је Светска филателистичка изложба РАСТЕТС 97, највећа међународна филателистичка изложба икада одржана у Сједињеним Америчким Државама и прва те врсте на Западној обали.

Филателистички излошци у конкуренцији били су распоређени у 11 класа, наведених на стандардан начин у нумеричком редоследу укључујући и литературу. Обим изложбе је био приближно 3.000 витрина чему треба додати изложбени простор за литературу и софтвер, који је укључивао 278 каталошких јединица.

Југославија је на РАСТЕТС 97 учествовала са 5 изложака: два у класи традиционалне филателије и по један у класи поштанске историје, поштанских целина и литературе. Остварени су следећи резултати:

- Душан Јањетовић за изложак "Црна Гора 1874-1916" добио је велики вермеј (88 поена),

- Мирослав Петровић: "Поштанска историја Србије од 1813. до краја Првог светског рата" - велика сребрна медаља (78 поена),

- Јован Величковић: "Поштанске целине Краљевине Југославије" - велика сребрна медаља (77 поена),

- Ђорђе Радичевић: "Босна и Херцеговина" - велика сребрна медаља (75 поена) и

- часопис "Филателиста" велика сребрна медаља (75 поена).

Још два излошка и један експонат литературе, који се односе на филателистичко подручје Југославије, били су веома запажени. Изложак др Велизара Кардоша (Швајцарска) "Кнежевина Србија 1840-1880" био је приказан у ФИП шампионској класи. Изложак поштанске историје Драгана Стојановића (Швајцарска) "Србија у рату 1914-1918: период 1916-1918" освојио је вермеј (82 поена). У класи литературе за књигу "Кнежевина Србија 1830-1882, поштанска историја и поштанске марке", др Велизару Кардошу припала је златна медаља (91 поен).

Као што је уобичајено изложбу је пратило више десетина тематских скупова, трибина и панела. Комерцијални део Светске изложбе садржао је понуду филателистичког материјала и прибора стотинак дилера из целог света.

(Војислав Беговић, национални комесар, Билтен СФЈ'4/97)