Filatelista

1

међусобно повезан и може да се обухвати једним заједничким називом. Област коју изложак покрива треба јасно да буде назначена насловом наведеним у изложбеном каталогу. Распоред материјала у излошку је ствар личног укуса и избора излагача, који може да одабере један од многобројних прихваћених начина презентирања излошка. Инвентивност се подстиче и награђује, уколико је у границама доброг укуса, јер би монотоност излошка, без обзира колико је добро урађен, могла да буде досадна за посетиоца.

Уводни лист

Уводни лист који је обавезан према ОКЕХ-у и ЗЕЕХ-у треба да представља допринос излошку који исказује излагачево познавање материјала, који је изабрао за приказивање на излошку. Насловни лист треба да укаже интересентима и судијама на значај и допринесе позитивном оцењивању кључних објеката у излошку. Уводни лист треба да послужи да би се што боље описао материјал који није довољно познат или је сложен по својој природи. Иако Правилник ФИП захтева да само уводни лист буде написан на једном од званичних језика ФИП, препоручује се да цео текст излошка буде написан на једном од тих језика.

Члан 4: Критеријуми за оцењивање излошка Избор материјала за традиционални изложак треба да представља компромис

између великог броја листова, које би излагач желео да прикаже, и броја листова који може да стане у витрине које су му додељене за излагање од стране организатора изложбе. Излагач треба да занемари материјал који је од мањег значаја. Уопште, вредности неког издања које се лако налазе треба приказати само симболички, док ређе вредности истог издања треба што потпуније разрадити и опширно приказати. Судије ће позитивно оценити овакав начин обраде јер показује излагачево познавање материјала.

Ако је марка релативно честа у непоништеном или поништеном стању, али је релативно ретка на писму или у комбинацији са неким другим вредностима, онда ће приказивање те марке само на писму представљати доказ доброг познавања дотичне области. Међутим, цела страна непоништених примерака, без диференцирања нијанси, или више листова коверата од којих су сви са истом марком или франкатуром, без обзира на вредност, условиће, вероватно, додељивање мањег броја поена.

4.3 Обрада излошка одражава умеће излагача да изгради балансирани изложак који приказује карактеристике области коју је обрадио.

4.4 "Значај' код оцењивања садржи два различита мерила која се комбинују. Код традиционалних изложака излагач, обично, одабира одређени временски период или неколико издања у редоследу неке одређене земље или земаља. Прво мерило за процену значаја је колико је кључног материјала из одабране области присутно у излошку. Друго мерило је процена о значају одабране области у општој светској филателији. Тако на пример, неки изложак може да садржи све познате