Filatelista

12

реткости неког издања као што је на пример "Тројачки сабор" из Србије од 1908 до 1911. године. По првом мерилу такав изложак би се оценио врло високо а по другом врло мало, на пример 6 (5+1) поена од могућих 10. Другом излошку међутим недостају неки кључни комади неке, у филателистичком смислу, врло значајне и раширено сакупљане земље (нпр. класика Швајцарске). По првом мерилу процене значаја изложак би добио средње високу оцену, док би по другом добио врло високу оцену, на пример 9 (4+5) поена од могућих 10.

4.5 Истраживање и нова открића треба да буду видно истакнути, у сагласности са њиховим значајем. Значајна открића треба да буду истакнута и заслужују признање и треба да буду индетификована од стране излагача. Међутим, мање новине не треба да буду пренаглашене и потисну у позадину главнину излошка.

Треба имати на уму да су многа класична и модерна издања до данас исцрпно проучавана током дугог временског периода и да су резултати тих проучавања објављивани. Ради процене знања излагача, судије ће проценити у којој је мери излагач упознат са овим истраживањима и како је постојећа сазнања уградио у свој изложак. Нереално је очекивати од сакупљача неке популарне области да може да оствари нова сазнања у областима које су исцрпно проучаване. Из тих разлога излагачу се због недостатка сопственог истраживања неће смањити број поена. Узеће се, међутим, као позитивно да је излагач и поред обрађености неке области ипак дошао до нових допунских сазнања.

4.6 Врло је битно да квалитет материјала у традиционалном излошку буде добар. Уколико се ради о уникатним или скоро уникатним примерцима, који се јављају у добром стању, излагач би требао да их угради у изложак и када њихов квалитет није добар. Међутим, укључивање марака лошег квалитета, ван ових изузетних случајева. допринеће погоршању квалитета излошка.

(Са енглеског оригинала превео п коментарисао др Јован Величковић)

Септембра ове године у Румунији одржаће се Међународна филателистичла изложба АЕРОМФИЛА 97. За националног комесара ове изложбе одређен је Јован Ристић.

Приближава се термин још једне велике изложбе у Европи. У Милану, од 23. октобра до 1. новембра 1998. одржаће се Светска филателистичка изложба ITALIA 98. Ова специјализована изложба је под патронатством ФИП и обухвата четири такмичарске класе: Аерофилателију, Поштанску историју, Тематску филателију и Филателистичку литаратуру. Примењиваће се ФИП регулатива: ОКЕХ, GREV и SREV kao m специјална правила која је донео Организациони комитет изложбе.

Величина витрина је 100 х 100 ста, а капацитет 12 листова (три реда по четири листа). Излагачима који су до сада на светским изложбама, под патронатством ФИПе, освајали велику позлаћену медаљу и више биће омогућено да своје излошке