Filatelista

ФИЛАТЕЛИСТА FILATELISTA

ЧАСОПИС САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ

СЕПТЕМБАР 1997. 233

Реч уредника

аша национална филателистичка изложба ЈУФИЗ организује се сваке друге Не такмичарског је карактера и представља прворазредни културни догађај. Обележавајући и шестдесет година прве југословенске филателистичке изложбе ЗЕФИБ одржане у Београду од 12. до 19. септембра 1937. године, на седници Председништва Савеза филателиста Југославије одлучено је да се Девета југословенска филателистичка изложба ЈУФИЗ 1Х одржи од 11. до 17. септембра 1997. године у павиљону "Цвијета Зузарић" на Малом калимегдану, једном од наших најлепших изложбених простора. За председника организационог одбора, који броји 15 чланова, изабран је инг. Душан Јањетовић, а за комесара инг. Миодраг Мрђа.

Уз велику помоћ Друштвеног предузећа за производњу и промет поштанских марака "Југомарка", Јавног предузећа ПТТ саобраћаја "Србија", штедионице "Београд" и других организација овако значајна филателистичка манифестација биће припремљена у кратком временском периоду.

Овом великом филателистичком догађају се придружује и Заједница југословенских пошта, телеграфа и телефона издавањем филателистичког блока номинале 5 динара у тиражу од 42.000 комада, који ће бити пуштен у оптицај истог дана када је и свечано отварање изложбе. "Југомарка" истог дана пустиће у оптицај коверат првог дана (ФДЦ), а за Савез филателиста Југославије пригодан коверат и макси карту. Предвиђено је укупно седам пригодних жигова.

Ликовно решење блока, коверата и максимум карте, као и заштитног знака филателистичке изложбе урадиће Радомир Бојанић, академски сликар из Београда.

На овој великој националној филателистичкој манифестацији посетиоци ће моћи да виде експонате наших филателиста, са филателистичким раритетима везаним за нашу земљу. То филателистичко благо је већ донело велики број освојених медаља на највећим светским филателистичким изложбама. Због тога је и размљиво да је овај број "Филателисте" једним делом посвећен ЈУФИЗ-у. Како излази на 32 странице, неке од уобичајених рубрика, попут "Новитети Југославије“ и "Увод у

филателију" су овог пута изостављене.