Filatelista

8

на Алексинац, Рача, Рашка и Василина Чесма, сви са негативним жиговима, док су остали карантини претстављени службеним курирским писмима самих карантина некој надређеној установи, жиг карантина отиснут на месту затварања писма у црвеном воску, тако да уствари претстављају административне жигове пошиљаоца и немају ни поштански ни санитарни карактер. Иако је изложени материјал изузетно редак, сматрам за потребно да укажем на ову околности, јер би нас сакупљање претфилателије по линији воштаних жигова пошиљаоца одмах одвело и на сакупљање воштаних жигова и других институција Кнежевине, попечитељствава, судова, начелстава, церинарница-ђумрука и слично, што би већ представљало парафилателију. Узгред, треба напоменути да су поле шездесетих година, када је дезинфекција као непотребна укинута, карантини остали само пограничне “полицијеке" станице, па укључивање било којег објекта из тог периода губи сваки смисао. (на пример жигови у излошку “Виђено у Карантину Алексиначком“ - 1865. и «Пролукарантин Суковски мост“ са датумом 31. август 1881. године).

На крају још једна интересантност излошка. Излагач приказује 12 комплетних поштанских докумената у оригиналу на укупно 12 изложених листова: Уредбу о увођењу карантина (1841. године), Закон о карантинима (1841.), Устројеније поштанског заведенија (1843), Тарифе за писма (1843.), Ред вожње поштанских кочија (1843.) и тако даље, све до оригинала Уредбе о телеграфу из 1856. године. Ради се о изузетно значајним поштанско-историјским документима, штампаних као посебне целине или као додатци књигама закона, који по моме сазнању сви нигде више не могу да се нађу у архивама и библиотекама у нашој земљи. Надамо се да ће и овај изложак једном приликом бити претстављен и у нашој земљи.

о ~

И от

O (тата сер “У А и

5

A. IA A.

Слика Та: Известије “Настојника поште Брзопаланачке Славном Управитељству Поштанском у Београду“ од 17. 2. 1854., само рукописно без равног жига.