Filatelista

10

Александар М. Крстић, Београд НЕРАЗЈАШЊЕН БОСАНСКИ ЖИГ ГОРЊИ ВАКУФ

У поштанској историји Босне и Херцеговине за време аустроугарске војне управе од 1878. до 1918. године, врло мало појмова је познато или разјашњено.

Са поштом у Доњем Вакуфу је урпаво то случај. У току окупације 1878/79. године, укупно 35 градова у Босни (без Херцеговине) је добило жигове са римским бројевима и натписом Ка .К Есарреп Розгат, чак и врло мала места као Мокро (Егр.Р. ХХШ). Доњи Вакуф тада није добио поштански жиг. Убрзо су ови жигови замењени жиговима са римским бројем, именом места и натписом КК. Ми. Розе.

Бугојно је од 10. октобра 1878. до 5. јула 1879. године имало овакав жиг са бројем ХУ. Од 6. јула 1879. до 9. фебруара 1881. овај жиг са истим римским бројем постаје Ро. (Доњи) Vakuf. Tako je овај град први пут постао поштанска станица. Жигови употребљени у овом периоду у Доњем Вакуфу се изузетно ретко срећу. Од 10. фебруара 1881. године ова пошта (ХМ) поново постаје Бугојно. У међувремену од 1. августа 1881. пошта у Доњем Вакуфу је добила жиг КК. Ми. | Розе ХИП који је био у употреби до 15. јануара 1890. године и замењен је жигом K. und K. Milit. Post ХД Ро1. Макчћ. Од 25. октобра 1895. овај жиг је замењен са жигом без броја, К. чпа К. Попа Маки! Све марке Босне и Херцеговине као и целине (хронолошки како су издаване) су биле у употреби на поштанском шалтеру у овој пошти.

У периоду од 1879. до 1918. године укупно је било пет различитих типова жигова поште у Доњем Вакуфу и сви су били округли, једнокружни, или касније двокружни.

Пре извесног времена дошла ми је до руку илустрована карта са равним великим жигом ДОЊИ ВАКУФ интензивно љубичасте боје, без датума и икакве даље ознаке. Карта је упућена Сафет беј Миралему у Травник, а написана је у Доњем Вакуфу 16. новембра 1915. године. На карти се налази и део долазног | двокружног ura K. und K. Milit. Post - Travnik. Карта је очито била портирана јер није франкирана у поласку (црни жиг ет" је из травничке поште). Убрзо из, исте коресподенције су пронађене још две карте (целине) са уштампаном марком | од 5 хел. са јасним љубичастим жигом ДОЊИ ВАКУФ (први део карте са плаћеним одговором), као и обична целина од 5. хел. са црним равним жигом ове,

поште. Све три карте су писали различити људи на исту адресу у Травник. |