Filatelista

11

У литератури је о овом жигу мало познато, Клемент га наводи као једини поштански жиг Бих у оваквом облику (дугачак) и то под бројем 421е. Пасер (највећи истраживач овог подручја) овај жиг наводи под ознаком (бо што значи поштански жиг у “блок словима“ направљен од гуме, само у љубичастој боји, Тип 4АТУ (вероватно у употреби између 1912. и 1915. године). На крају, хрватски истраживач 3. Пилауер у својој студији аустроугарских БиХ жигова, овакав жиг нема у попису типова Доњег Вакуфа, нити му је иједан сличан жиг познат из других пошта, а на страни 65 своје књиге, позивајући се на претходне истраживаче, помиње раван жиг ДОЊИ ВАКУФ, али изражава сумњу у његову поштанску употребу (није га никад видео употребљеног на било каквом документу), помињући његову сличност са аустроугарским жиговима железничких станица (ван територије БиХ). Пилауер помиње и сличност овог жига са железничким фискалним жиговима на товарним листовима БиХ који нису имали поштанску функцију.

Пажљивим проучавањем расположивих товарних листова са територије БиХ, Као и поштанских пропратница (пакетских спроводница) нпр. Маглај равни љубичасти жиг на железничком товарном листу (из збирке Пилауера) или на пакетској спроводниц из Требиња са равним жубичастим жигом, поред округлог поштанског жига (“Профила", 30. аукција лот 4742), ови документи су наравно пратили робу упућену железницом, закључио сам да две пронађене поштанске карте са гуменим равним жигом ДОЊИ ВАКУФ димензија 46 х 6 мм у љубичастој и црној боји, су поштански документи који су обавили своју функцију. Карте су уместо на поштанском шалтеру предате директно на железничкој станици на којој

_ је овај жиг употребљен само на товарним листовима. Железнички службеник је _ против прописа (који се очито толерисао), на ове карте ставио непоштански жиг И тиме нехотице направио неубичајен и врло редак филателистички куриозитет, _ занимљив за поштанску историју БиХ. Железничка станица у Доњем Вакуфу је на | раскрсници и пруга је водила директно до Травника, где су карте упућене. Кон| дуктер је карте предао локалној пошти на уручење.

Ради се о жигу који није имао поштанску намену али је употребљен на поштан| ским картама, очигледно врло ретко, јер су ово до сада једина три отиска позна| та, овако употребљена, а не на исечцима. (Пилауер, иако сакупљач овог подручја, у овакав жиг није могао да види, а прецртао га је из Пасера).

Материјал коришћен за овај чланак је из филателистичких збирке господе !Мараковића и Степановића и из литературе: Раззег, Сјетепг, Пилауер, аукцијски (каталози, као и из других извора.