Filatelista

8

"Зефиб"-у.

Као признати стручњак одређиван је за члана оцењивачког суда на Југословенским и многим страним изложбама. Био је почасни члан одбора на међународној изложби у Бечу 1911. године и предложен за то место за светску изложбу у Паризу 1914. године (која је била ометена светским ратом), као и на светским изложбама ИПОСТИ у Берлину 1930. ВИПИ у Бечу 1933., СИТЕБУ у Бриселу 1935. на ОСТРОПИ у Кенигебергу 1938. и у Прагу 1938. године. На "Зефиб"-у 1937. године у Београду био је председник изложбеног одбора.

Када је образован "Српски филателистички клуб“ у Београду изабран је за почасног члана, 1925. године за претседника а 25. априла 1937. године за доживотног почасног председника. Сем тога био је почастан члан "Хрватског филателистичког друштва" у Загребу,

"Словенског филателистичког друштва" у Љубљани, "Друштва новосадских филателиста", "Велико-Кикиндског филателистичког и нумизматичарског друштва", "Бачке" филателистичког друштва у Суботици и »Козчке" у Белој Цркви.

Када је 1933. године основан Југословенски филателистички савез Дероко је изабран за његовог председника, на којој је части остао до последњег дана живота Савеза између два светска рата. Године 1938. основан је у Београду трећи филателистички клуб који је носио његово име - Клуб филателиста "Евжен Дероко“.

Његова специјална збирка Србије, награђена на страним изложбама, пропала је за време [ светског рата. Своју збирку Словеније морао је , притеран оскудицом, да прода за време Ш светског рата.

" Филашелиста" , мај 1950. године