Filatelista

П

Након ослоболилачких ратова Црне Горе и коначним признањем Црне Горе као самосталне независне државе на Берлинском конгресу 1878. године отварају се поште у Ријеци (Црнојевића) и у Виру (Вирпазар), а током 1880. године и поште у Бару, Улцињу, Подгорици и Никшићу. Постоје мишљена да су поште у Ријеци и у Виру отворене неколико година раније, али за то нема јачих аргумената - пре свега жигова са овим местима.

ЗС.

125 ГОДИНА СВЕТСКОГ ПОШТАНСКОГ САВЕЗА

Светски поштански савез, као међународна организација која окупља управе пошта, имала је значајну улогу у погледу употребе поштанских марака. Његовом оснивању претходило је залагање неколико далековидних руководилаца Управа пошта. Они су увидели да пошта са својом организацијом и постојећом стручном опремом не може да испуни задатке које је од ње изискивала привреда, која се посебно развила у другој половини 19. века. Треба потсетити да је у 19. веку у Европи било много мањих државица које су организовале поштанске услуге само за своје потребе и нису биле заинтересоване за поштанске везе са другим земљама. Уз то, многе од њих су се противиле преносу поште преко својих територија. То је сигурно представљало велику препреку за међународне поштанске везе које је захтевао економски развој Европе тога доба. Европи 19. века већ је требала еластична поштанска мрежа. Цивилизовани свет није могао без међународних правних прописа о поштанским везама између земаља. Било је неопходно створити услове и претпоставке за узајамну сарадњу управа пошта појединих земаља и основати организацију која би могла да задовољи економске захтеве у тадашњој Европи.

Али та идеја није наишла на разумевање одмах и свуда. Први пут се дискутовало о међународним поштанским везама 1811. године. Тадашње замисли у вези са јединственим правилима о поштанским везама међу земљама изгледале су нереално. Протекло је још 40 година пре него што је замисао о законском одређивању међународних поштанских веза примљена на прихватљив начин и постала основа за формирање првих поштанских удружења,