Filatelista

23

прихватио и Рашић, који је 1979. године3 само променио распоред у 2-4-5-3Ти у делимичној реконструкцији плоче индетификовао 29 положаја, од којих су, по моме мишљењу, само 18 тачних. Кардош“ 17 година доцније није понудио никакво боље решење проблема. Прихватајући Вернеров 4-2-5-3-1 редослед понудио је потпунију реконструкцију, међутим од његових решених 36 позиција само је 18 исправно.

Проучавајући врло пажљиво карактеристике појединачних клишеја првог и другог штампања, посебно веће комаде и марке са широким ивицама на једној или две стране, из своје или из колекција других сабирача, директ-

но или са поузданих репродукција, мислим да сам коначно разрешио питање

|

изгледа плоче марке од ! паре иа 1868. године. Рад се састојао из два главна дела: у тачном и прецизном опису свих клишеја првог штампања из 1867. године, што је омогућило прецизно одређивање положаја било које марке другог штампања у претходом првом штампању; а у другом уграђивање оних налаза у матрицу новог распореда плоче из 1868. године.

Ати

сања

Слика 1

Карактеристике клишеја зупчане марке од 1 паре из 1867. године

Описом ових карактеристика бавили су се ограничено Дероко, Де Сметхе, Рашић“, Кардош“ и други, користећи цртеж који је 1926. године

| понудио Де Сметх. Најпотпунији опис дао је Кардош, али у њему, по мом мишљењу, грешке нису описане на начин да лако могу да се иднентификују, · тако да сам ову материју из основа поново обрадио.