Filatelista

о

Борисав Станковић, Београд

НАШ ЗЛАТАН ЈУБИЛЕЈ

Живот пише романе, како каже изрека, а наш „Филателиста већ педесет година пише о живљењу и раду наше филателије и људи око ње. На хиљадама страница исписане су речи о нашој филателији, о нашим филателистичким клубовима и друштвима. Педесет година „Филателиста“ врши, надамо се са успехом и часно, своју улогу организатора и пропагатора српске и југословенске филателије, и верно изражава тежње и стремљења филателистичких организација Србије и свих филателиста Југославије.

Странице "Филателисте' биле су и јесу широко отворене свим филателистима ради заједничког доприноса у развијању наше филателистичке мисли, у богаћењу и попуњавању историјске филателистичке грађе, у подизању нивоа стручности младих филателиста, о актуелним проблемима развитка и омасовљења филателије у нашој земљи. По обиљу и квалитету материјала који је обрађивао и доносио слободно се може рећи да је "Филателиста“ успео да истраје у својим напорима. Иако је наш часопис, борећи се са разним тешкоћама којих није било мало, сужавао свој обим, ипак квалитет није опадао јер је своје циљеве на пропаганди и унапређењу филателије свестрано испуњавао. Довољно је погледати медаље које је наш часопис добио на многобројним домаћим и страним филателистичким изложбама.

Ових дана се завршавају припреме за свечано обележавање педесет година од штампања првог броја "Филателисте", часописа Савеза филателиста Србије. Са пуном озбиљношћу "Филателиста“ се бавио свим гранама филателије. Из пера разних аутора, од којих су неки врхунски познаваоци филателије, објављени су чланци међу којима има оних, слободно се то може рећи, који превазилазе значај само наше филателије. Ипак, до сада је штампано 240 бројева, што није тако обимна издавачка делатност једне организације, која се труди да постигне што већу масовност и која у свом саставу има тако велики број интелектуалаца и људи од пера, врло стручних и афирмисаних. Са друге стране и многе активности филателистичких друштава, а "Филателиста" је у првом реду њима намењен, остале су незабележене или недовољно приказане. Зато овај велики јубилеј нашег часописа је понос свих чланова Савеза, али самим тим и обавеза, око које мора да се договоримо, да су све активности Савеза, а у првом реду издавачка делатност, ствар ширег броја људи, заправо целог чланства.

Током ових педесет година, мора се и то рећи, било је злоупотребе активности и љубави појединих филателиста на послу око издавања