Filatelista

3

часописа. Часопис је успео да одржи свој континуитет управо упорношћу људи који су на њему радили. Главни уредници имали су увек јасно прецизну и одређену дужност и обавезу, која није ни лака нити мала. Обавези уредника око стварања листа, као по правилу, придодате су дужности и послови дактилографа, администратора, експедитора, па чак и курира. И поред свега овога критике су упућиване пре свега према њима. Зато је овај јубилеј и прилика да их се сетимо и кажемо нешто о њима, јер они су и најзаслужнији, уз председнике нашег савеза, за континуитет '"Филателисте".

Први одговорни уредник часописа "Филателиста", чији је први број изашао |. септембра 1949. године, био је Александар Ј. Петровић. Седиште часописа налазило се у стану уредника, у Улици Војводе Драгомира број 25 у Београду. Кроз свој непрекидан дугогодишњи рад инг Александар Ј. Петровић био је члан управе Српског филателистичког клуба у Београду, главни секретар Југословенског филателистичког савеза и један од оснивача и први председник Савеза филателиста Србије. Годинама је сарађивао у филателистичким часописима, публикацијама и у дневним листовима са преко стотину чланака из области филателије. Уредник "Филателисте" био је до маја-јуна (двоброј 5-6) 1953. године, када је постао члан редакционог одбора и члан уредништва - као стални сарадник "Филателисте". Због дугогодишњег плодоносног рада, Александар Петровић изабран је и за почасног председника Филателистичког друштва "Врачар" из Београда. На осмој скупштини Савеза филателиста Србије 1956. године награђен је првом Златном значком Савеза за свој шездесетогодишњи непрекидан, истрајан и веома плодоносан филателистички рад и допринос развитку и популаризацији филателије у Србији и Југославији. За такав рад Савез филателиста Југославије наградио га је четвртом Златном значком Савеза филателиста Југославије и изабран је за почасног члана Савеза. Дочекао је дубоку старост помало заборављен од оних које је свесрдно подржавао. Умро је 1974. године у 92 години живота.

Други одговорни уредник је Душан Драгинчић из Новог Сада. На тој фунцији био је од јула 1953. године до двоброја фебруар-март из 1954. године. Од априла главни уредник је Риста Аћимовић из Београда. За заслуге у развоју филателије као и за допринос на уређивању "Филателисте" добио је Златну значку Савеза филателиста Србије; баш као и Сава Аврамов који је уредио два двоброја (мај-јуни и јули-август) из 1959. године. Од септембра 1959. године, када се скромно обележио јубилеј часописа, главни уредник постаје Драгољуб М. Раичевић из Новог Београда.

У часопису број 11-12 из 1959. године изнет је списак сарадника указујући захвалност на сарадњи. Током 1952. године на "Филателисти" је радило највише сарадника, чак 52. За првих десет година излажења највише рада је