Filatelista

40

Зоран Бошковић, Београд ЖИТГОВИ ПОВОДОМ АГРЕСИЈЕ

Агресију светских силеџија на Југославију свако од нас сигурно ће дуго памтити. Како су филателисти реаговали на овај рат показује неколико примера издавања пригодних жигова.

Прво су се огласили филателисти из Бањалуке са пригодним жигом "Мета" (а) где се тражи прекид НАТО агресије на Југославију. Датум коришћења 8. април 1999. Такође, издато је неколико прикладиних разгледница које су дељене бесплатно у Републици Српској на којима је приказано НАТО бомбардовање народа у Југославији.

Други су филателисти Црне Горе који су издали такође пригодна жиг (цела Југославија мета НАТО-а). Врло успела реализација коверта комбинованог са редовном марком "мета" званичног издања. Датум коришћења 9. април 1999. .

Трећи су новосађани са пригодним жигом поводом 54 годишњице победе над фашизмом који, данас видимо, ипак нису побеђени. НАТО руши Европу али је територија обрачуна била изнад нашиг глава. Датум коришћења 9. мај 1999.

Из Србије филателисти Новог Сада настављају активност издавањем (4 и 5) пригодних жигова који указују на разарање мостова (Варадински мост срушен 1. априла 1999.) Датуми коришћења ових жигова су 21. мај и 1. јуни 1999. Варадински мост је приказан и на коверти - пре и после НАТО бомбардовања, а цртеж је урадио уметник Младен Маринков. Остаје да се види како ће страни филателисти реаговати на ове пригодне жигове.