Filatelista

20 PFOJIN PIŠACKI

člancima najveću pažnju posvetili agencijama i njihovim žigovima koje su se nalazile na našem području. Od stranih autora dosta iscrpne podatke pruža studija S. D. Tchilinghirian-a ı W. S. E. Stephen-a koja obuhvata Levantsku poštu (konzularmu, Lojdovu ı DDSG) koja Je u celini dosta opširna i studiozna, ali bez iscrpnih podataka o radu agencija, njihovim lokacijama ı nazivima.

Zahvaljujući preciznim ı opširnim podacima o tarifama za prenos razne robe brodovima, izdatim od DDSG društva u februaru 1868. godine u mogućnosti smo da damo precizne podatke o svim agencijama koje su do 1868. godine, bile osnovane na našem području.

U ovom članku biće popisane sve agencije koje su do 1868. godine bile otvorene a koje su se nalazile na rekama: Savi, Dravi, Dunavu, Tisi ı Begeju, kao ina Francovom kanalu. Prema navedenim autorima neke agencije se ne nalaze na ovom popisu, verovatno su otvorene posle 1868. godine ali ı te će biti unete u popis. To su: Grocka, Kosstak, Sip ı Slankamen. Od stranih agencija u popis ćemo uneti samo one koje se nalaze na suprotnim obalama reka koje protiču kroz teritorije bivše države. To su agencije na Dravi koje se nalaze na današnjoj mađarskoj teritoriji ı one na Dunavu na Rumunskoj strani. Ovo smatramo kao jednu celinu zbog plovidbenih tokova reka, jer se one nelaze na obe obale ovih reka. One su ı u poslovnom kao ı u poštanskom smislu bile u poslovnoj ı poštanskoj vezi Jedne s drugima.

Rad ovih agencija se može podeliti u tri perioda:

1. Do uvođenja maraka DDSG;

2. U toku upotrebe maraka;

3. Posle povlačenja maraka..

22. 28 . , а ILA та пр OI

2 ко сав а . o - aa LS ~ о Мрав ПЕТИНЕ

Твин о