Filatelista

JUFIZ X veliki povod za razmišljanje 61

КЕАСОТАМЈА

Posle više od dva meseca koliko je prošlo od završetka Jufiza X u filatelističkim krugovima se i dalje živo komentarišu događanja u vezi sa izložbom i oko nje a takođe i odluke žirija. Jedno od takvih reagovanja donosimo u ovom broju časopisa.

U skladu sa dosadašnjom praksom Filatelista je otvoren za iznošenje različitih mišljenja i stavova, ali do granice koja ne povređuje nikoga i koja zadovoljava kriterijum stručnosti. Stavove u rubrici Reagovanja prenosimo bez redakcijskih intervencija, s tim što oni nisu obavezno i stavovi Uređivačkog

odbora.

JUFIZ X VELIKI POVOD ZA RAZMIŠLJANJE

PFukadin Dimitrijević

Nedavno završena Savezna izložba dala mi je povod da iznesem neka svoja zapažanja.

Među već viđenim zbirkama sa prošlih Jufiza predstavljen Je veći broj novih izložaka, mahom u klası tradicionalne filatelije ı poštanske istorije, što Je po mom mišljenju veliko osveženje za ovu manifestaciju. Pored novih izložaka pojavila su se imena novih izlagača, što je i ohrabrenje za jugoslovensku filateliju.

Za pohvalu je organizacionom odboru, što u Jufiz X nije uvrstio neke stereotipne izloške koji se godinama pojavljuju na izložbama bez ikakvih dopuna ı izmena.

Veliki broj novih imena sa novim izlošcima prijatno je iznenadio ne samo organizatore ovce izložbe, već i nas pobornike filatelije.

Novina na Jufizu X nije samo kvantitativna već i kvalitativna. Među novim izlošcima većina su izuzetno kvalitetne — Jake zbirke.

Najveća i najžešća konkurencija bila je svakako u klasi poštanske istorije.

U kategoriji poštanskih celina prikazani su svi novi izlošci sem jednog. Ovde treba izdvojiti tri izuzetno Jaka izloška (od kojih su dva prikazana na osam vitrina).

Za kategoriju tematske filatelije se može slobodno reći već viđeno. Izostali su dobri izlošci sa ranijih Jufiza, a od prikazanih većina Je predstavila stare, nepromcenjenc izloške sa prethodnih izložbi.

Isti slučaj je ı sa maksimafilijom - jedni isti izlošci se prenose sa Jednc izložbe na drugu bez ikakvih dopuna.

Ovde bih se osvrnuo na izloženi materijal. Jedan deo izloženih maksimum karata predstavlja ručni rad od strane samih izlagača. Za izradu nekih maksimum karata u nedostatku odgovarajuće razglednice korišćene su fotokopije na koje su lepljene marke koje su kasnije žigosance.