Filatelista

62 FUKADIN DIMITRIJEVIĆ = -________- ____ __ __- ____________

Moderna filatelija je takođe predstavljena sa tri uspešno obrađena izloška. U klasi omladinske filatelije prikazano je sedam osrednjih izložaka. Kategorija literature je poslc poštanske istorije zastupljena sa najviše izložaka, osim „Istorije na poštanskim markama” i „Vojne pošte i sanitet Vojne granice 1496-1871”, nije prikazano ništa novo. Kao poseban izložak prikazan je „Propaganda i antipropaganda u svetskom ratu” koji zaslužuje veliku pohvalu.

Opšti utisak Je da je Jufiz X bio jedna od najboljih izložbi do sada sa izuzetno kvalitetnim i vrednim izlošcima. Organizacija izložbc je funkcionisala besprekorno, gde treba posebno istaći rad komesara izložbe.

Ružan utisak i mrlju na ovu uspešnu manifestaciju ostavio je svojim radom stručni žiri. Izneću nekoliko primera, gde su donošene sumnjive ocene pa su neki izlošci potcenjivani, a neki precenjivani. Mišljenja sam da je izložak „Pisma bokeljskih mornara 1811 – 1875” koji je ocenjen sa 80 pocna drastično oštećen. Ako ga uporedimo sa izloškom „Koverti Prvi Dan Jugoslavije 1945 — 1960” koji je ocenjen sa 77 poena bilo kakav komentar je suvišan. Za razmišljanje ostaje da li će vlasnik ovog izloška posle ovakve odluke žirija ponovo učestvovati na sledećim izložbama.

|

Beorpan, — ymerHHRH naBHJPOH Belgrade — Le pavillon des arts

Izložak „Sıpska vojna pošta u balkanskim ratovima” ocenjen Je sa 86 poena dok je drugi izložak istog izlagača „Doprinos francuskc pošte Srbiji u I svetskom ratu” ocenjen sa 83 poena. Bez obzira što Je drugi izložak u svemu bolji ı u svom sadržaju Je imao retku poštu srpskih vojnih eskadrila na solunskom frontu kao ı mešanu frankaturu sa grčkim ı francuskim markama, ovaj izložak je slabije ocenjen od prvog.