Filatelista

Novinska marka „grbuša” od jedne pare prvog štampanja 7

—__________________________________.

Svakako je od koristi da sada damo neka dopunska objašnjenja navedenih baznih karakteristika:

Papir: Još je Pavle Životić 1975. godine bazu svoje reklasifikacije „grbuša” postavio na „analizi papira i izgledu marke”. Na marci od jedne pare prvog štampanja papir je isti kao i kod marke od dve pare prvog štampanja jer je nabavljen ı korišćen isti papir za obe vrednosti. Jedina razlika je u toniranju boje zaštitnog sloja krede kod jedne i druge vrednosti. Potrebno je napomenuti da je preostala izvesna manja količina zaštićenog papira koja je upotrebljena za marke od jedne pare drugog štampanja. Te marke su retke-i odlikuju se jednom specifičnom bojom štampe koja se može opisati kao bronzanozeleno maslinasta.

Razlika u boji u odnosu na marke drugog štampanja potiče iz drugačije boje zaštitnog sloja krede te je ukupan rezultat superpozicije boja dao gore opisan boju.

Sri

Uvidom u veći broj tabačića svih štampanja i vrednosti, može se zaključiti da je papir pre štampanja bio sečen na listiće dimenzija 124 (+5) x 98 (+ 4) mm pa je kao takav umetan u mašinu za štampanje;

Zaštitni sloj krede: Korišćen je od strane štamparije pre svega radi otežavanja eventualnog pokušaja falsifikovanja maraka. Nanošen je ručno samo sa prednje strane papira. Neravnomernost debljine ručno nanetog sloja kao rezultat može da da iris odštampanih maraka. Takođe kod maraka odštampanih na tanjem sloju krede, boja brže prodire do papira i dolazi do izvesnog razlivanja boje u samom papiru pa štampa takvih maraka deluje grubo. Ova pojava je veoma izrazita na pronađenom komadu marke od dve pare prvog štampanja, na slici u sredini dole.

jedne šarže. Razlike koje danas vidimo potiču od različitih debljina zaštitnog sloja