Filatelista

14 УМЕ О5ТКС

Puštanje golubova pismonoša iz Štaba Drinskog odreda u mestu lFardište za Niš, 1914. godine. (Foto arhiv Fojnog muzeja u Beogradu)

Za neposrednu upotrebu, pri vojnim jedinicama, golubovi su nošeni u posebnim kavezima u koje su mogli, kroz naročito načinjen otvor, obezbeđen kliketima (vratašcima), da uđu, alı ne ı da izađu sami.

Laki metalni prsten od tankog lima, veličine 45x15mm koji je savijen oko desne noge goluba pismonoše, ptice rodene parne, a oko leve, rodene neparne godine. Prsten sadrži podatke o matičnom golubarniku, šifru godine rodenja i neponovljivi matični broj

goluba i državni grb Kraljevine Srbije.

Golubovi u vojsci Srbije

Ako Je rasprava o putničkom golubu, u "Ratniku" 1894. godine ili "Proje/čat za ustrojstvo Golubijih stanica", ız "Ratnika", 1901. godine, nagoveštavala ili ubrzavala uvođenje ove vrste vazdušne pošte u vojsku Srbije, svakako da je školovanje u ruskim vazduhoplovnim centrima kapetana Koste Miletića dalo potvrdu da se ovome, mada teško, ıpak utirao trag.

Kapetan Miletić Je po povratku sa usavršavanja podneo iscrpne izveštaje ı predloge za organizaciju vazduhoplovstva Srbije, uključujući odgovarajući elaborat namenjen uredjenju ı stvaranju Go/ubije pošte.

U pomenutom "Ргојећти za ustrojstvo golubijih stanica" kapetan 2 klase Dob. R. Lazarevića, pretpostavlja uvodjenje sledećih stanica: Beograd-Niš-Ćuprija-PirotZaječar; utvrdjivanje karte linija kao ı početak nabavke 100 parova rasnih golubova, koji bi se dalje, u domaćim golubarnicima razmnožavali. Lazarević predvidja jednu centralnu stanicu dok za redovne stanice daje ovakvu formaciju: šef stanice, pomoćnik. narednik. podnarednik, telegrafist, o kaplara, 30 redova, Jedan tegleći