Filatelista

Poštanska služba ravnogorskog pokreta 11 KRALI UL LL O O ____|_ |__—==_ lošijeg kvaliteta ı da je jednu seriju iz toga štampanja dostavio prof. R. Kneževiću koji ju je objavio u svojoj knjizi o Draži Markoviću 1956. godine u Kanadi.

Idejni nacrt za marke dao je kapetan Dušan Radović "Kondor", a organizaciju štampanja obavila je gospodja Olga Nedeljković.

Postoje takodje pisma gospodina Boška Arsenića, penzionera iz Bačke Palanke, od 21. XII 1987. godine i 23. III 1990. godine u kojima on tvrdi da Je aprila i maja 1944. godine iz pošte u kojoj je radio (Brezna Takovska) "frankirano preko stotinu pisama, koja su uglavnom bila upućena na političke ı vojne rukovodioce savezničkih država, koliko se sećam, Čerčilu, De Golu, Staljinu i dr. To je sve odneto avionom iz Pranjana gde je bio aerodrom. Koliko znam, takva pisma su slata i iz Takova, Gornjeg Milanovca, ali gde, to ne znam".

O YO KC и

Takodje, sačuvano Je pismo upućeno ız Mataruške Banje lično Bošku Arseniću, u Breznu Takovsku, franktrano sa tri ravnogorske marke koje su uredno žigosane sa dva kružna poštanska žiga "Mataruška Banja / 4 V 44" ı sa naknadno dodatom porto markom ız iste serije, žigosane poštanskim žigom "Brezna Takovska /8V44".

Pošto je tekst koji sledi pisan više godina pre svih ovih saznanja, a sada se ponovo objavljuje bez ikakvih naknadnih popravki ı prepravki, razumljive su sve postojeće nedoumice koje medjutim ne umanjuju njegov dokumentarni značaj.

UDK 940.53/54 (497.1) : 656.8