Filatelista

Poštanska služba ravnogorskog pokreta 13 ________________________________________________-

pamćenju postoji trag o nečemu što je (и formalno-pravno za to odredjenom obliku) funkcionisalo ı kod protivničke strane.

Raspoloživa dokumentacija je veoma oskudna, a postojeća je izrazito teško dostupna, što je sve razlog više za nedostatak radova iz ove oblasti. Radi prikupljanja što više podataka o ustrojstvu, načinu funkcionisanja, prihvatu, prenošenju i dostavljanju, kao i periodu rada poštanske službe na teritoriji pod kontrolom Jugoslovenske vojske u otadžbini, a u nedostatku pisanih izvora, služili smo se metodom intervjuisanja pojedinaca koji su mogli dati upotrebljive podatke. Teškoće su bile ogromne: mali broj prisutnih ovde, u zemlji, kao ı odsustvo želje da svoja saznanja učine dostupnim širem krugu. Takodje je veoma značajno odsustvo mogućnosti uvida u različitu memoarsku literaturu četničkog pokreta koja je malobrojna i kao emigrantska u našoj zemlji nedostupna. Malobrojne, ipak pokupljene izjave omogućile su da se utvrdi podudarnost u nekoliko bitnih činjenica: u vojnim jedinicama pošta je prikupljana od strane pretpostavljenih, a zatim je kurirskom službom raznošena po bližoj teritoriji, a preko mreže četničke vlasti uručivana Je adresantima.

Podudaraju se izjave i sećanje da u ovom vidu dotura pošte nisu korišćene marke, a na koverte, odnosno omote da su stavljani žigovi vojnih jedinica. Interesantan je podatak da je pošta namenjena adresantima van teritorije pod kontrolom četničkih jedinica imala drugačiji put: kurirskim putem doturana Je u manja mesta gde je u pošti radila poverljiva osoba koja bi poštu prepakovala saglasno zahtevima okupacionih vlasti pod uslovom da Je tekst bezazlen ı da može da prodje obaveznu okupatorsku cnzuru. Ovakva pošta Je u momentu uručivanja primaocu bila bez ikakvih oznaka koje bi je formalno mogle dovesti u vezu sa ilegalnim pokretom otpora.

Radi ilustracije istorijskog kontinuiteta (sigurno ne slučajno!) samo po sebi se nameće poredjenje sa istovetnim načinom funkcionisanja doturanja pošte u okupiranu Srbiju 1917. i 1918. godine ız vojnih jedinica na Solunskom frontu ı obratno, a preko adrese koja je za tu svrhu stajala na raspolaganju u neutralnoj Švajcarskoj: Jovan Premovitch, Casse 3545 M.B., Genve.

Period ovakvog funkcionisanja pošte u četničkim jedinicama za sada nije moguće tačno odrediti, a postoje prikupljeni podaci o trajanju do raspada pokreta Draže Mihajlovića, što potvrdjuje saglasnost izjava intervjuisanih osoba.

Pored svedočenja ı podataka ove vrste, postoji dokumentacija o uredjenju ı organizaciji poštanske službe koju svojim autoritetom uspostavlja Vrhovna komanda Jugoslovenske vojske u otadžbini u proleće 1944. godine.

Prema do sada pronadjenim dokumentima koji su delimično dostupni, postojala su dva akta koja su osnovna za ustrojstvo ı način obavljanja poštanske službe: