Filatelista

20

леђини пакета. На прелњу страну овако сачињеног пакста (затвора) исписује се име поште којој се пакет (затвор) шаље, ставља отисак жига места m nama MH потпис службеника који је извршио паковање затвора.

Ако поштанске пошиљке ис могу да стапу у једну врећу онда се остатак материјала пакује у још једну врећу и по могућству отпрема ових врећа врши на коњу.

Службеник, који затвара писмоносне затворе, предаје их спроводнику поште (куриру, поштопоши, пешаку или коњанику) са путним листом. Путни лист (образац бр. 3) сачињава полазна пошта на овај начин:

Најпре се попуњавају мастиљавом писаљком рубрике предње стране. путног-листа, означујући име полазис и одредишне поште, име спрогодника поште и потом ставља отпремни службеник на одређено место свој потпис и отисак жига. На аругу страну путnor листа уписује у олређену рубрику име полазне поште и име одредишне поште, Лево од имена полазне. поште уписује се у односпу рубрику број комада свих затпора, које полазна пошта шаље. Одредишна пошта кад

јој спроволник преда путни лист и.види из. њега: колико затвора има да прими, преузи--

ма затворе м на одређеном месту путног листа потврђује пријем затвора својим потписом м отиском жига. Уједно ће, службеник поште испитати, да ли је спроводник поште пробавио на путу предвиђено време или се задржао више него што је предвиђено, те ће га у том случају записнички саслушати и известити команданта среза. Осим тога увериће се, да ли спроводник поште располаже легитимацијом односно објавом у којој је назначено да је одређен за спроводника поште..

Исти путни лист и на исти начин служи и за огпрему у обрнутом правцу. Одредишна пошта која ће сада бити полазна, ставља на предњу страну листа отисак жига, исписује име спроводника и потпис службеника. Даљи поступак је исти као што је напред описан.

При повратку спроводник поште предаје путни лист полазној пошти која га је сачинила. Одмах по пријему путног листа дужна је ова пошта испитати да ли је све извршено у реду и евентуалне недостатке довести у ред. Брисање, радинрање и сличне преинаке у путни лист нису допуштене. Случајна погрешка има се прецртати тако, да остане читка а исправни податци уписаће се у нови ред. Свака исправка и преннака мора бити оверена потписом службеника ин отиском жнга.

MIRKO CARAN

Када спроводник поште (пешак или коњаник) прими путни лист и писмоноснпи 32твор одлази најкраћим путем у пошту суседног среза која је на путном листу означена и за коју гласи писмоносни затвор. На путу се без неодложне потребе не сме дуже задржаватн. Писмоносни затвор мора добро да пази да га не изгуби или но повреди. За време кише или спежних мећава мора затпор да покрије непромочивим платном или поља-

__вом да не би вода у њега ушла и оштетила

пошиљке.

У случају, да спроводник поште буде нападнут од наоружаних лица и не буде имао времена да побегне или добро сакрије писмоносни затвор, дужан ће бити да писмоносни затвор и све остале списе који потичу од Југ. војске у отаџбини — спали. О овоме ће одмах известити првог команданта среза на кога буде наишао. Ако спроводнику поште стоји на одређеном путу каква опасна препрека, он ће наставити свој пут другим макзр и азаобилазним путем и однети писмоносни

"затвор у одредишну пошту. -- e

Спроводник поште не сме никоме саопштавати шта носи и куда иде. У случају каквих -препрека- или тешкоћа на путу спроводник поште ће се обраћати за помоћ команданту. на;ближег села.

Када спроводник поште стигне у одредишну пошту, одмах ће управнику поште предати путни. лист и писмоносни затвор. Примање затвора врши се на основу путног листа, · --• :

Када спроводник донесе више или мање затвора него што је у путном листу уписано спроводник поште ће се саслушати и саставити о _томе записник. За неприспелим 32твором има се одмах предузети потрага н за случај непроналаска поднети извештај пошти В. К. Ако приспе страни затвор, као погрешно упућен, одмах ће се упутити правилним путем и о томе известити отпремна и одредишна пошта. На случај доласка повређеног затвора има се спроводник поште одмах саслушати и у присуству његову и још једног сведока саставити записник о повреди затвора. Саслушање спроводника и ааписник уз извештај поште шаље се пошти В. К. на даљи рад. Исти је поступак, ако се у затвору пронађе пошиљка која је опљачкана или оштећена. Кад повређена пошиљка гласи за коју другу пошту, она ће'се препаковати у нови омот, ставити узрок препакивању и упутити олредишној пошти.

По преузећу затвора ставља службеник на путни лист свој потпис и отисак жига.