Filatelista

50 FUKADIN DIMITRIJEVIĆ

aa :==—ezZz = E TI —, Falsifikati žiga vojne pošte Kačanik

Vukadin Dimitrijević

Ilustrovana dopisna karta koja je u vreme Prvog svetskog rata putovala sa bojišta za Aleksinac iskorišćena je kao objekat na kome su falsifikovana dva poštanska žiga: vojna pošta Kačanik i pošta Aleksinac.

Izvorno, ova ilustrovana karta je upotrebljena za vojničku korespodenciju u Prvom svetskom ratu, ali nije prošla kroz propisanu i uobičajenu vojno-poštansku ili poštansku manipulaciju pa nije dobila žigove uputne i prijemne pošte kao ni žig obavezne vojne cenzure. Kao takva upotrebljena je da se na savremen način skeniranjem snime, a laserskom štampom prenesu (štampaju) na adresnoj strani

· žigovi vojna pošta KAČANIK i pošta ALEKSINAC. Žigovi su skenirani sa druge poštanske karte na kojoj su bili loše otisnuti pa su i u suamom postupku skeniranja izgubili u oštrini, tako da su nužno pretrpeli i dodatno (nestručno) retuširanje.

[Ht -h=7 |7 ž дам мн, ИЕ ка о ДО Еј

ј

Niški falsifikat žiga vojne pošte Kačanik

Slova su iskrivljena, isprekidana, nepravilnog oblika, nejednake veličine, a na žigu ALEKSINAC zamrljana. Linija kružnice je nejednake debljine, a mestimično i dupla, gruba i nepravilna. Žig pošte ALEKSINAC je u prečniku za 2 mm manji od originalnog. U gornjem levom uglu, grafitnom olovkom je dopisan datum slanja karte (12. 6. 1914.). Postoji još niz drugih elemenata (poznati su autoru ovoga teksta) koji ukazuju da je ovaj "filatelistički objekat' nedvosmisleno falsifikat.

I ovaj falsifikat je delo jednog ambicioznog Nišlije (koji nije član filatelističkog društva "Niš"), a koji je pre nekoliko godina hteo da na brzinu dođe do lake zarade prodavajući u Beogradu, pored ispravno upotrebljenih vojnih karata, i ovakve "specijalitete" iz svoje radionice. Preporučuje se filatelistima koji su u tom periodu nabavljali filatelistički materijal ove vrste da pregledaju svoje zbirke i izvrše proveru kod ovlašćenih atestatora.