Filatelista

Tipovi pretisaka kod Banjalučkog privremenog izdanja 51

Istraživanja Tipovi pretisaka kod Banjalučkog privremenog izdanja

Bošković R. Zoran Specijalizacija u filateliji da ili ne?

Prošlo je devet godina otkako se u Republici Srpskoj pojavilo privremeno izdanje redovnih poštanskih maraka. Opšti podaci o ovom izdanju već se nalaze u svim domaćim i inostranim katalozima. Privremeno izdanje je premostilo vremenski razmak do pojave prvih samostalnih maraka Republike Srpske ı svakako predstavlja značajnu osnovu svake zbirke. Pošto se radi o redovnim markama Jugoslavije sa pretiskom nove samostalne države potrebno Je izvršiti detaljan pregled postojećih tabaka i ustanoviti sve specifične pojave i statističke odnose koji neminovno vladaju našom zainteresovanošću. Prvi takav napor ı Jedan broj zaključaka objavljeni su u časopisu "Filatelista" 217/218, str. 51-52 iz 1995.godine.

Da vas podsetimo, ovo privremeno izdanje karakteriše pretisak u knjigotisku koji ima tri odvojena dela: dve fanje crfe (I) ili dve deblje crte (II); novu nominalnu vrednost ı ime države: Republika Srpska u dva reda. Upravo taj treći elemenat pretiska zanimljiv je za naša dalja istraživanja. O čemu se radi? U tabaku od 100 (10x10) uočava se drugačiji raspored druge reči "Srpska" u odnosu na prvu reč pretiska "Republika". Kod većeg broja maraka postoje dva tipa pretisaka koji su objavljeni u navedenom časopisu. To su marke pod kataloškim brojevima: 2L1IC, ЗТА, ЗПА 1 С, 4ПС, 5ПС, 81С, ЧА1С, 100С1 ППАЛ С.

Karakteristika pretiska:

Varijanta "e" - reč "CprckKa" počinje ispod slova "ec" u reči "PenyOnnkKa" Varijanta "en" - reč "CprckKa" počinje izmedju slova "cen" u reči "Република"

Pregledna tabela tipova pretisaka kod kat.br.2-5 1! 8-11 и тађаки.