Filatelista

Азреки теј-ата 57

____________________________________________________________Č______ -—-—-–—–-31——-–— --—-_-—.—-—--—-——Eı1–5%%„.N——

parafrazirajući tipično poštanske rekvizite: razglednice, marke, pisma, pakete, telegrame. Bilo je tu i dosta "subverzivne" aktivnosti u odnosu na instituciju pošte kao simbol kanonizovanog, represivnog sistema koji nameće pravila ponašanja. U ovim slučajevima meil-art Je angažovan za slobodnu razmenu „ideja, protiv manipulacije.

U kasnim fazama, u 70-im ı 8&0-im godinama, institucija pošte se sve više prihvata kao nužno zlo ı maksimalno se koriste njene mogućnosti za komunikaciju. Pošto sve više služi za transmisiju zvučnih pošiljki, video kaseta, „kompjuterskih „programa, scenarija za performanse, distribuciju poziva, kataloga, njena medijska komponenta u umetnosti dolazi u drugi plan, a sve značajnija postaje mejl-art mreža i njeni učesnici. Mejl-art sve više postaje rad sa Žživim ljudima, sa njihovim psihama. Možda današnji mejl-art, koji koristi poštu, treba shvatiti kao klicu Jedne buduće umetnosti, za koju Još ne postoje potrebna tehnička sredstva, a koja će se odvijati kroz čistu razmenu misli ı energija putem nekakvih talasa, kojom će biti obuhvaćena čitava planeta, ı zapljusnuti svi oni koji žele da se uključe u razmenu.

Pošta dakle nije presudno ı Jedino sredstvo umetnosti komunikacije, već samo nužno ı privremeno. Delo mejlarta, stoga, treba posmatrati u funkciji razmene ı interakcije, povezivanja ljudi širom sveta, a ne isključivo sa stanovišta tradicionalne estetike.

Sredstva izražavanja

Mejl-art Je umetnički, odnosno medijski konglomerat u kojem Jednako sudeluju slika, tekst, zvuk ı gest. Forma poruke, materijal, način izvedbe, kao ni estetske kategorije nisu od primarnog značaja u ovom stvaralaštvu. Kreaciju predstavlja sm čin komunikacije, ponašanja umetnika. Iz ove nesputanosti i multimedijalnosti proizilazi neobično širok dijapazon korišćenih tehnika ı materijala u me]jl-art praksi. Moglo bi se reći da ona objedinjuje sve do sada poznate — od čisto "poštanskih" kao što su nalepnice, razglednice, gumeni pečati, koverti, marke umetnika, telefon i telegram, do crteža, slike, grafika, fotografija, fotokopija, ciklostila, kolaža, umetničkih objekata, zvučnih ı video kaseta, kompjutera itd. Dimenzije mejl-art radova kreću se od minijaturnih do džinovskih, prilagodjenih transportu poštom. Moglo bi se reći da su pravila poštanskog saobraćaja jedini čvrst kriterijum u oblasti mejl-arta.

U pogledu stila u meil artu ne postoji neka dominanta. Tako se ovaj pokret uklapa ı u moderne teorije O stilskom "nomadizmu" gde je sve dozvoljeno, slobodno ı individualno. Mejl-art poruke artikulisane su na različite načine ı multimedijalno: realističkim prizorima uz tekstualni

komentar, kratkim verbalnim sadržajima likovno obogaćenim ornamentima ~ ili fotografijama, kolažima, parafrazama poznatih

umetničkih dela, sadržajima u duhu stripa ili karikature, imitacijom kiča,