Filatelista

58 Азрекп теј!-ата

erotskim prizorima itd. Kontakt adresa gotovo Je obavezan sastavni deo meilart rada, unesena u delo na maštovit način. Materijali na kojima se radi mejlart variraju od kartona, plastične folije, pleksiglasa, metala, platna, papira u boji, do stiropora, konfeta, ljudske kose, noktiju, predmeta iz svakodnevne upotrebe, štampanih materijala, fotografija, filmske trake itd. Nastaju lepljenjem, crtanjem, štampanjem. Sve Je usmereno na iznenadjenje ı snažan doživljaj prilikom prijema ıli otvaranja pošiljke.

Demokratičnost

Pored toga što predstavlja poseban umetnički fenomen, mejl-art je u suštini ı Jedna nova kulturna politika. U mejlart mrežu može se uključiti svako, bez obzira na generacijsku, socijalnu, ideološku, rasnu ili „nacionalnu pripadnost. Iz dana u dan mreža теј!arta se širi, obogaćuje novim članovima, novim idejama ı formama izražavanja ı predstavlja, po nekima, najmasovniji umetnički pokret u istoriji čovečanstva. Upravo otvorenost ı demokratičnost me]Jl-arta predstavlja njegovu najveću privlačnu snagu, a nagrada koju svaki od učesnika dobija jeste radost nesputanog „stvaranja, mogućnost prezentacije svojih ostvarenja nezavisno od volje galerista, tržišta, ustanova, ljudima čitavog sveta ı to tako da na odredjenu umetničku akciju stižu odgovori, tudja umetnička dela, koja podstiču dalju aktivnost. umetnik Je u stalnom dijalogu sa svetom, oseća se

delom toga sveta, delom jedne globalne, planetarne kulture.

Moglo bi se pomisliti da u mejlartu, zbog otvorenosti za svakog, postoji devalvacija umetničkih vrednosti. Medjutim, u odnosu na tradicionalnu umetnost, slučaj Je sasvim obrnut. U mejl-artu postoji jedna prirodna selekcija kvaliteta. Stvaraoci slabijih ideja, loših izvođnja, sa malim potencijalom stvaralačke energije koju njihova dela zrače, ne nailaze na odjek kod ostalih učesnika mejl-art mreže. njihovi radovi ostaju bez odgovora (jer niko u mejl-artu nije obavezan da odgovori) ı vremenom će se naći isključeni iz mreže (sami sebe će isključiti). Dobri radovi, naprotiv, nailaze na burne ı raznovrsne reakcije, koje će stvaraoca podstaći na dalji uspešan rad. U klasičnoj, etabliranoj umetnosti, naprotiv, mnogi slabi stvaraoci podržavani od galerija ı kritičara nezasluženo prosperiraju, dok istinski kreativci moderne umetnosti ostaju gurnuti u stranu. Upravo ovima drugima mejl-art pruža šansu za nesmetan rad ı razvoj.

!Tekst je prvi put štampan u katalogu Međunarodne izložbe mejlarta koja je pod nazivom "Privatni život" održana u Zrenjaninu 1987. godine. Autor projekta bio je 4ndrej Tišma.